Høyre har gjort seg ekstremt upopulær i forsvarsfylket Troms, gjennom å gå inn for å avvikle Bardufoss som hovedbase for helikopter, flytte Bell 412-helikoptrene til Rygge. Foto: Forsvaret

Ap og Høyre i politisk ruskevær i Troms

Forklaringen på miséren for de tradisjonelt store partiene er ikke vanskelig å få øye på. Det handler først og fremst om forsvarspolitikken.

Det ligger an til et lite politisk jordskjelv i Troms når valgdagen kommer. Hardest rammet blir de to store partiene, Arbeiderpartiet og Høyre. Den ferske partimålingen som InFact har gjort for Nordlys viser at disse partiene ligger an til å gå på en kjempesmell. Målt i forholdet til forrige stortingsvalg i 2013 går Ap tilbake med 4,4 prosentpoeng og havner på – for dem – stakkarslige 26,7 prosent oppslutning fra velgerne i Troms. For regjeringspartiet Høyre går det enda verre. De faller som et blylodd fra 22,3 prosent ved forrige valg, til en oppslutning på skarve 15,0 prosent i dag. Mens den store seierherren ved Troms-valget blir Senterpartiet og deres toppkandidat, Sandra Borch. I denne målingen går Trygve Slagsvold Vedums fotsoldater i Troms forbi Høyre og får en oppslutning på 15,5 prosent. Det er i seg selv en helt oppsiktsvekkende utvikling

Det er enda i underkant av tre måneder til valget. Og ting kan endre seg i løpet av valgkampen. Men én ting er sikkert. Skal Ap og Høyre klare å snu denne utviklingen, må de mye tidligere opp og i fjøsen om morran. For Senterpartiet viser ingen tegn til å dabbe av, men har tvert i mot hatt en solid og stigende formkurve det siste halvåret. Som en glupsk ulveflokk herjer de i buskapen til alle de andre partiene og forsyner seg grovt av deres velgermasse. Bare med ett unntak: Frp-velgerne smaker visst vondt og forsvinner i liten grad over til Sp.

Forklaringen på miséren for de tradisjonelt store partiene er ikke vanskelig å få øye på. Det handler først og fremst om forsvarspolitikken. Paradoksalt nok har Høyre en forsvarsminister som har åpnet opp forsvarsdebatten og synliggjort virkeligheten innad i Forsvaret; med manglende reaksjonsevne, kampkraft, mobilitet og utholdenhet. Dette var tilstanden etter åtte år med rødgrønt styre, men nå får den sittende regjering svi for den resepten de selv har skrevet ut for å friskmelde Forsvaret. Den nye Langtidsplanen for Forsvaret har, forsiktig sagt, ikke falt i god jord i Troms. At det imidlertid er et av de rødgrønne partiene, Sp, som nå profiterer voldsomt på den betydelige årelatingen av Forsvaret som skjedde i de to stortingsperiodene de selv satt med regjeringsmakt, kan synes å være et av politikkens store paradokser. Men Høyre har selv gjort seg ekstremt upopulær i forsvarsfylket Troms, gjennom å gå inn for å avvikle Bardufoss som hovedbase for helikopter, flytte Bell 412-helikoptrene til Rygge og nedlegge 139 skvadron. I tillegg til dette kommer motstanden mot kommunereformen, der Sp igjen plukker poeng. Velgerne svarer med å degradere Høyre og plassere det som fylkets fjerde største parti på denne målingen. Det må svi langt inn på Statsministerens kontor.

Når det gjelder Ap, som blir målt til fortsatt å beholde sine to plasser på Troms-benken, er situasjonen svak, men ikke kritisk . Årsaken er nok sammensatt. Ett element handler ganske sikkert om det faktum at de sist november på Stortinget gikk sammen med Høyre om et forlik på forsvarspolitikken. Bakgrunnstallene viser at også de lekker mange velgere til Sp. En av forklaringene kan være partiledelsen og Støres noe utydelige budskap på den nasjonale arena. Å kjempe mot arbeidsledigheten som kom med oljeprisfallet er god og gjenkjennelig sosialdemokratisk politikk, men gir liten resonans i Troms, der situasjonen er en helt annen enn på Sørvestlandet. Det er heller ingenting galt med Støres ønske om en stor satsing på forskning og utvikling i «havrommet», men noen velgermagnet utgjør det neppe. I fiskeripolitikken har Støre heller ikke kommet med noe avklart alternativ til regjeringens politikk. Hva Ap egentlig har å by velgerne i nord er foreløpig noe uklart.

For småpartiene Venstre, KrF, Rødt og MDG er situasjonen den samme for alle fire. De befinner seg i stabilt sideleie på og rundt sperregrensen (4,0 prosent), og med tanke på noe sete på Løvebakken er de like sjanseløse som nyfødte lam foran vargkjeften. Strengt tatt kunne de bare tatt ferie i denne valgkampen og brukt tiden til å filosofere over meningen med livet. Og politikken.

På Nordlys sin uhøytidelige evaluering av innsatsen til de sittende stortingsrepresentantene fra Troms, fikk SVs Torgeir Knag Fylkesnes høyeste karakter med en femmer på terningen. Dette bl.a. fordi han har tatt eierskapet til en fiskeripolitikk som faller i god jord nordpå. Men han kom inn på Stortinget på et utjevningsmandat og har til tross for en pen fremgang på målingen sammenlignet med valgresultatet sist, et drøyt stykke igjen hvis SV skal kapre et av de faste mandatene fra Troms.

Men igjen, mangt kan skje før vi skriver 11. september, og dukker det opp overraskelser i løpet av valgkampen, kan ting endre seg.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse