Ap og regionreformen

Det ser ut til at Senterparti-suget har skapt full panikk i Arbeiderpartiet, for i Nord-Norge har det blitt helt umulig å skille de to partiene fra hverandre.

Den nye arktiske regionen vår ligger der, klar til å bli fylt med nytt innhold. Dette kan bli utrolig spennende, og kan skape en helt ny politisk dynamikk i det aller nordligste Norge, sier professor i statsvitenskap, Kjell Arne Røvik.

Professoren har rett. Reformen er ikke fullkommen, men det er i stor grad opp til oss selv hva vi kan få ut av det. Hvis vi lykkes med å tilføre innhold og oppgaver, blir den arktiske regionen en sterk kraft med et nasjonalt oppdrag. Den nordligste regionen vil spille førstefiolin i utformingen av politikk når Norge skal ivareta sine arktiske interesser. Makt og beslutninger må flyttes fra Oslo og nordover. Men aller første bud er nødt til å være raushet fra Tromsø, når det gjelder maktspredning i en ny region bestående av Troms og Finnmark.

Den opptreden vi nå ser fra sterke Arbeiderparti-stemmer i denne saken, bærer preg av en desperasjon vi vanligvis ikke forbinder med landets største parti. Et parti som for bare to uker siden programfestet at det er nødvendig å skape sterke regioner i Norge, opptrer nå som en ren megafon for Senterpartiet. Hva er egentlig forskjellen på Ap og Sp nå om dagen? Tilsynelatende er det lite som skiller. Det etterlatte inntrykk er at begge partiene er nøyaktig like ortodokse. Ap og Sp-toppene i Nord-Norge bytter manuskript seg imellom, fra dag til dag, med stadig nye skrekkscenarier om hvilke ulykker som vil ramme dersom noen gamle fylkesgrenser brytes ned. 

Trolig er det Senterpartiet som tjener på at forskjellene mellom partiene viskes ut, noe meningsmålingene også tyder på. Ifølge en meningsmåling i Nordlys denne uken styrer Arbeiderpartiet nå mot sitt nest dårligste valgresultat i Troms siden annen verdenskrig. Kanskje det kunne være en ide om Ap nå overlot til Senterpartiet å gjøre det Senterpartiet er best til, å være Senterpartiet? Hvis det finnes rom for kritisk refleksjon på toppen i Ap, burde noen kanskje hviske det som et velment råd til Jonas Gahr Støre.

Et Arbeiderparti som fremstår som en garantist for å hindre nødvendige reformer og modernisering av offentlig sektor, vil ikke nødvendigvis bli godt mottatt blant egne kjernevelgere. Og her det det en risiko for at partiet kan komme til forregne seg kraftig.

Noen ganger er det helt riktig av politikere å ta ansvar og gjennomføre upopulære endringer. Vilje til reformer har jo også vært Arbeiderpartiets varemerke. Men den nåværende Ap-ledelsen mener tydeligvis at flere hundre år gamle streker på kart skal være retningsgivende for et Norge som står overfor store omstillinger. Partiets kommunalpolitiske talsperson Helga Pedersen fremstår helt uten endringsvilje. Hun lover på tro og ære at partiet skal reversere stortingsvedtak og stoppe hele regionreformen. Det er nye toner fra et parti som tradisjonelt har satt sin ære i å lojalt gjennomføre vedtak Stortinget har fattet.

Og hva skjer om KrF, med sitt sterke eierskap til regionreformen, kommer med i en regjering ledet av Støre? Da har det formodningen mot seg at Ap kan stå inne for den type absolutte løfter Helga Pedersen nå lokker velgere med.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse