Cecilie Myrseth er ny fiskeripoltitisk talskvinne i Arbeiderpartiet. Foto: Jørn Mikal Hagen/Fiskeribladet

Ap har fått ny fiskeskipper

Den nyvalgte stortingsrepresentanten Cecilie Myrseth, fra Lavangen i Troms, overtar etter Ingrid Heggø som fiskeripolitisk talskvinne for Ap.

Myrseth er en ung og dyktig politiker som også i rollen som fylkesrådsleder i Troms og leder i Troms Arbeiderparti, har vist interesse og engasjement for lakseoppdrett, kyst- og fiskeripolitikk.

Fiskeribladet skriver at Arbeiderpartiet gjennom å utnevne Myrseth nå flytter fiskerimakten fra Vestlandet til Nord-Norge. Vel, det gjenstår å se, for også tidligere har partiet hatt talspersoner nordfra uten at partiets politikk på saksområdet er vesentlig endret.

Dessuten er det en tung jobb å rokke ved de seige maktstrukturene i selve næringen, og mange politikere har gått friskt ut, for siden å falle inn i konsensus etter å ha blitt introdusert for makten i Norges Fiskarlag og rederiforeningen Fiskebåt.

Den skjebnen håper vi Myrseth unngår. Men hun vil trolig komme til å oppleve at Ap i enda sterkere grad enn før vil stå i spagaten mellom kystfiske og havgående trålfiske.

Det er vel ikke lengre noen særlig grunn til å tvile på at det kystnære fisket er den i særklasse mest lønnsomme driftsformen. Vi behøver ikke gå lengre enn til de nyeste sjømatsuksessene på Senja og i Vesterålen for å forstå hvorfor.

Landinger fra den klassiske kystflåten gir nå store overskudd og rekordartet eksport, og bidrar i tillegg til stor verdiskapning lokalt. I for mange år har Ap strevd med å ta denne erkjennelsen inn over seg, og i stedet hatt fokus på den kapitalintensive trålerflåten.

Derfor har man også lagt for mye vekt på å beskytte gamle ordninger, for eksempel leveringsplikten, som aldri kommer til å fungere i en globalisert økonomi.

Fremtidens fiskeripolitikk må i stedet utformes med utgangspunkt i stedbundne ressurser. Og det har etter hvert blitt mer og mer naturlig at den kystnære flåten i Nord-Norge må få tilgang på en større del av kvotene enn i dag.

I nord er det uten tvil forventinger til Myrseth i hennes nye rolle. Vi håper hun kan gå i bresjen for en fiskeripolitisk modernisering i Arbeiderpartiet, som tilfører mer ressursmakt til den den nordligste landsdelen, med en gradvis omfordeling av totalkvoter fra hav til kyst.

Det bør hun gjøre i trygg forvissning om at det i sum vil tjene interessene til Norge som samfunn, ikke en bestemt del av landet. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer