BAKE-SUKSESS: Investor og eier Kjetil Olsen (til venstre) sammen med direktør Inge Forsaa i Bakehuset Nord-Norge. Foto: Inger Præsteng Thuen/Nordlys

Bakeri i særklasse

Tromsø-bedriften Bakehuset Nord-Norge, som nå får nye eiere, har vært tro mot egen forretningside og skapt varige og trygge arbeidsplasser.

Bakst Holding, som fra før av er største eier av Bakeriet Mo i Rana, blir ny hovedeier i Bakehuset i Nord-Norge. Hovedaksjonær Kjetil Olsen beholder en mindre eierandel og styreverv i selskapet han har drevet de siste 17 årene.

Det er en fordel at oppkjøpet av Bakehuset Nord-Norge skjer internt i landsdelen, og at en særdeles sterk merkevare med utgangspunkt i Tromsø på denne måten beholdes på nordnorske hender.

Bakehuset har foretatt en lang reise siden Asbjørns Bakeri startet som et lite lokalt bakeri i Hansjordnesbukta i Tromsø i 1971, helt frem til dagens industrivirksomhet med 200 ansatte og en årlig omsetning på en kvart milliard kroner.

Kjetil Olsen kjøpte bakeriet i år 2000 og har hatt det i sitt eie frem til i dag. I denne perioden har selskapet ekspandert kraftig og består nå av 7 bakerier på ulike steder i landsdelen, med dedikerte ansatte fra Vestfjorden i sør til Kirkenes i nord. Resultatene Bakehuset har levert i et marked med tøff konkurranse, er intet mindre enn imponerende. 

Forretningsideen er like enkel som den er lønnsom. Det handler om å levere ferske bakevarer til kunder i landsdelen, hver dag året rundt. Her skiller Bakehuset seg ut, i et marked som preges av halvfabrikater og frysevarer. Den tydelige strategien har også bidratt til å skape et betydelig antall arbeidsplasser.

Gjennom å være trofast mot konseptet, har det stein på stein blitt bygd opp en bunnsolid bedrift. I forbindelse med eierskiftet legges det også vekt på at grunnmuren er sterk og at arbeidsplassen dermed er trygge.

Tromsø-mannen Kjetil Olsen har over tid vist seg som en av de aller dyktigste gründerne i nordnorsk næringsliv.

Det er derfor betryggende å registrere at han tydelig signaliserer at pengene han nå tjener ikke skal føres ut av landsdelen. Han garanterer tvert imot at gevinsten fra salget av Bakehuset skal investeres i landsdelens næringsliv, og bidra til å skape arbeidsplasser i Nord-Norge.

Erfaringene til Olsen er gull verdt for regionen. Han ser ut til å ha et langsiktig perspektiv, og peker selv på reiseliv og nordlysturismen som områder med mange og store muligheter. Han er allerede involvert i et stort reiselivsprosjekt i Karlsøy utenfor Tromsø.

De mange fornøyde ansatte i Bakehuset som nå får nye eiere, er i seg selv en god attest til Kjetil Olsen. Vi ønsker ham lykke til med nye utfordringer.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer