Dersom ingen ting gjøres, vil dette historiske bygget trolig bli revet om noen år, for fukt og råteskadene er omfattende. (Arkivfoto: Tove Myhre)

Bygget må ikke få råtne på rot

I likhet med Verdensteatret er Kunstforeninga et signalbygg i byen. Derfor må kommunen ta ansvar. Og det haster.

Kunstforeningens hus er et historisk signalbygg, en kulturarv byen rett og slett ikke har råd til å miste.

Dette bygget, i Muségata 2, der Tromsø Kunstforening holder til, sto ferdig til byens 100-årsjubileum i 1894.

Nå råtner praktbygget på rot. Dersom ingen ting gjøres, vil bygget trolig bli revet om noen år, for skadene på bygget er allerede omfattende. Skulle det skje, vil det være et stort tap for kommunen.

Kunstforeningens hus er et historisk signalbygg, en kulturarv byen rett og slett ikke har råd til å miste. Det synes det å være bred enighet om dette i formannskapet, hvor saken var oppe sist tirsdag. Men organisatoriske problemer gjør at bygget er blitt en kasteball mellom stiftelsen som eier det, og kommunen.

Og bak dette, ligger det selvsagt et spørsmål om økonomi. Her må kommunen kjenne sitt ansvar.

Formelt er bygget eid av stiftelsen Tromsø kunstsenter, som igjen er eid av Tromsø kommune. Men stiftelsen har ingen muligheter til å vedlikeholde et bygg som dette. Inntektene fra husleie og utleie kommer aldri opp i slike størrelser at det kan akkumulere kapital. Netto resultat i det sist tilgjengelige regnskapet var 93.000 kroner.

Stiftelsen har med andre ord ingen mulighet til å oppta lån i den størrelsesorden som det nødvendige vedlikeholdet krever. Beløpet er anslått til om lag 10 millioner kroner. Det er det ikke satt av penger til i de kommunale budsjetter.

Men Kunstforeninga, som bygget heter på folkemunne, er et kommunalt bygg, selv om det er organisert ut av kommunens portefølje. Og mange tromsøværinger, i alle aldre, har et forhold til bygget. Her har det vært forskjellige aktiviteter opp gjennom tidene, blant annet holdt Tromsø museum til her i mange år. Men hele tiden har bygget vært en arena for kunst og kultur. Og slik bør det være også i fortsettelsen.

For bygget har potensial, og nå gjør beliggenheten dette mer aktuelt enn noen gang før. Det nye studenthuset gjør at et stort antall studenter nå har inntatt området. Et nytt nordområdemuseum kommer kanskje også her, og Mack kvartalet forøvrig har spennende muligheter.

Det er i denne sammenheng man må se Kunstforeninga. Som styreleder Odd Arne Thunberg i Tromsø Kunstforening sier til Nordlys: - Vi snakker om et av kommunens praktbygg, selve juvelen i Tromsø.

I likhet med Verdensteatret er Kunstforeninga et signalbygg i byen. Derfor må kommunen ta ansvar. Og det haster.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse