GIR SEG: Tove Karoline Knutsen tar ikke gjenvalg etter 12 år som stortingsrepresentant fra Troms.

En god ombudskvinne

Tove Karoline Knutsen har vært en hardtarbeidende stortingsrepresentant, med tilstedeværelse i den offentlige debatten.

Da Tove Karoline Knutsen takket nei til å bli kulturminister i Jens Stoltenbergs første regjering, ble det sett på som et tegn på at hun ikke ønsket en politisk karriere.

I stedet ble hun senere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, før hun nå har bestemt seg for å takke av etter 12 år i landets nasjonalforsamling. Etter stortingsvalget neste år flytter hun hjem til Tromsø.

Senjaværingen Tove Karoline Knutsen har vært en god ombudskvinne for folk i Troms. Knutsen har fremstått som en hardtarbeidende politiker med stor kunnskap om sakene hun har jobbet med, og hun vært en viktig forkjemper for flere saker som berører Troms og Nord-Norge.

Som helse og sosialpolitiker har hun vært en nyttig støttespiller for blant annet Universitetssykehuset Nord-Norge. Hun har også stått i spissen for å bevare sykestuene i Nord-Troms, samtidig som hun de siste årene har markert seg med advarsler mot privatisering og økte forskjeller i helse-Norge.

Som kulturpolitiker var Knutsen helt avgjørende når det gjaldt å sikre knutepunktstatus til festivalen Riddu Riddu, som skulle vise seg å bli et gjennombrudd for den unge sjøsamiske generasjonens bevisstgjøring.

Det er ikke til å komme forbi at OL-sakene har preget hennes politiske virke. Først opplevde hun et sviende nederlag da Tromsøs 2018-søknad endte med total fiasko. Senere var hun med og kjempet for å gravlegge Oslos søknad om å arrangere lekene i 2022. Der hadde Knutsen større suksess.

Tove Karoline Knutsen viker sjelden unna en diskusjon, og noen kan oppleve henne som både kvass og sta. Som politiker har hun imidlertid fremstått som engasjert og energisk, og få er i stand til å forsvare både partiet og egne hjertesaker mer hardnakket enn henne.

Det blir nå kamp om stortingsplassen Tove Karoline Knutsen etterlater seg for Troms Arbeiderparti. Ragni Løkholm Ramberg, Cecilie Myrseth og Christin Kristoffersen er aktuelle navn, mens andre i partiet ønsker LO-leder Gerd Kristiansen. Uansett er det ikke nok å holde seg med en folkeregistert adresse i fylket for å representere innbyggerne. Den som velges som ombudsperson fra Troms bør - i likhet med Tove Karoline Knutsen - også bo her, ha god kontakt med velgerne og delta i aktivt i det åpne og offentlige ordskiftet i hjemfylket.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse