Ned som en skinnfell

Nå hagler kritikken fra ordførere over hele landet som mener departementet og Sanner har gjort en altfor dårlig jobb.

Det mindretallet av innbyggere som har karret seg til stemmeurnene, slik det har vært i de aller fleste kommunene, har svart nei og atter nei.

Tre av fire norske kommuner skulle forsvinne fra Norges-kartet. Det var den uttalte måsettinggen i 2013, slik den ble presentert i Kommunal Rapport.

Kommunereformen var ikke bare kommunalminister Jan Tore Sanners (H) store prosjekt. Den var Solberg-regjeringens prestisjereform.

Derfor gikk man høyt på banen like etter at regjeringen ble dannet etter stortingsvalget i 2013. Kommunereformen skulle bli den viktigste politiske reformen i hele denne stortingsperioden.

Nå kan det se ut som om bjørnen har klappet sammen som en hullete skinnfell. I en rekke kommunale folkeavstemninger har resultatene kun vært til glede for Trygve Slagsvold Vedum og hans erkekonservative Sp.

Det mindretallet av innbyggere som har karret seg til stemmeurnene, slik det har vært i de aller fleste kommunene, har svart nei og atter nei.

I Gudbrandsdalen hadde sju kommuner folkeavstemning i helga. Seks stemte nei. Bare i tre av kommunene var det et flertall av de stemmeberettigede som møtte opp til urnene.

Dette har også vært det gjennomgående mønsteret ellers i landet og. Både det svake oppmøtet og de nedslående resultatene gjør at Sanners prestisjeprosjekt er i ferd med å forlise.

Nå hagler kritikken fra ordførere over hele landet som mener departementet og Sanner har gjort en altfor dårlig jobb. Folk som har stemt har vært forvirret over å måtte forholde seg til flere forskjellige og uoversiktlige alternativer for sin egen kommune.

Og ordførerne peker på at for småkommunene er ikke den oppgavemeldingen som er lagt frem noe de kan forholde seg til, og det er uklart hvilke krav som vil bli stilt til størrelsen på kommunene.

I skrivende stund (mandag) går innbyggerne i 31 kommuner i seks fylker til urnene for å stemme ja eller nei til kommunesammenslåing. Formodentlig kommer resultatet til å ligne på de vi har sett til nå.

Det blir ingen kommunereform av nasjonal betydning hvis dette fortsetter. Derfor er det bare én mulighet igjen for å få en overmoden og etterlengtet opprydding i kommunestrukturen. Stortinget må nå ta ansvar, skjære gjennom og ta de grep som er nødvendige.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse