EKSTRAORDINÆRT: Det er duket for ekstraordinært fylkesting mandag, der regionsammenslåingen skal behandles. Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) og fylkesordfører Knut Werner Hansen (Ap) sier de forventer et klart svar fra regjeringen om hvilket alternativ den vil ha i Nord-Norge, mens deres eget parti er mer ullent i spørsmålet enn noensinne.

En underlig forestilling

Politiske piruetter og dobbel kommunikasjon: det går knapt an å bli mer uenig med seg selv enn det Arbeiderpartiet i nord er nå.

Da er vi i den situasjon at dersom Arbeiderpartiet i Troms, med fylkesrådsleder Myrseth i spissen, får oppfylt ønsket sitt om en eller to regioner, kan hennes eget parti komme til å omgjøre avgjørelsen om det blir et regjeringsskifte.

Det går knapt an å bli mer uenig med seg selv enn det Arbeiderpartiet i nord er nå. Mens fylkesrådsleder i Troms, Cecilie Myrseth, presser på for å få regjeringen til å ta en avgjørelse i regionspørsmålet, går partiets kommunalpolitiske talsperson, Helga Pedersen fra Finnmark, bastant ut og erklærer at Ap kommer til å stemme imot ethvert reformforslag om regioner, fordi folket i nord fortsatt ønsker tre fylker.

Samtidig er det innkalt til ekstraordinær fylkestingssamling i Troms førstkommende mandag. Der står det kun én sak på dagsordenen: regionreformen. I saksframlegget, som er signert fylkesordfører Knut Werner Hansen (Ap), bes fylkestinget slutte seg til forslaget om én region med Finnmark, Troms og Nordland samlet. Alternativet er to regioner, med Nordland for seg, og Finnmark og Troms samlet, med regionsgrense i sør  ved Tysfjord.

Dette er da også forslagene som fylkesrådsleder Myrseth har frontet i debattene om regionreformen.

Parallelt med dette, sier partileder Jonas Gahr Støre i et intervju med Nordlys, at hvis noen ber om å få slippe å bli slått sammen med tvang, vil Ap respektere dette. Men, legger han til, Ap vil ikke ta noe initiativ til å gjøre om allerede vedtatte sammenslåinger. På forespørsel fra kommunene, derimot, er det duket for å gå tilbake på slike vedtak.

Da er vi i den situasjon at dersom Arbeiderpartiet i Troms, med fylkesrådsleder Myrseth i spissen, får oppfylt ønsket sitt om en eller to regioner, kan hennes eget parti komme til å omgjøre beslutningen om det blir et regjeringsskifte. Godt hjulpet av Senterpartiet, som også har som plan å reversere alt av sammenslåinger om noen ikke liker dem.

Det er en kjent sak at Ap har vært for både kommune- og regionreformen i årevis. Derfor er det spillet vi har vært vitne til fra partiet i lang tid nå, både underlig og uheldig. Kommunalpolitisk talsperson Helga Pedersen har hatt flere utspill for å torpedere kommunereformen, som de aller fleste innerst inne forstår er en nødvendighet. Hun har blant annet uttalt at Ap vil innføre et inntektssystem for kommunene som i praksis vil gjøre det lukrativt å stå alene.

Sett fra et velgersynspunkt kan politiske piruetter som dette være underholdende nok. Men seriøst og ansvarlig er de ikke. Å drive dobbel kommunikasjon er alt annet enn troverdig og kan komme til å straffe seg. Det gjelder selv om standpunktene er populistiske og vi er inne i et valgår.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse