Du vet jo at det enkle ofte er det beste, Ole Robert Reitan. Og det enkleste og beste å si nå er: Æ snur!

Du vet jo at det enkle er ofte det beste, Ole Robert Reitan. Og det enkleste og beste å si nå er: Æ snur!

For dere har ballet det skikkelig til for dere i Rema 1000. Og det må være sært å se hele den storslåtte og kostbare kampanjen “Æ”, bli kapret av horder av misfornøyde kunder som truer med boikott og døper Rema 1000 om til Ræva 10000.

Dere har terget på dere titusenvis av nordlendinger som ikke liker “å bli køddet med”, som det heter på Facebook. Det gjelder Mack og ølet deres, som dere vil kaste ut av butikkene sammen med produktene fra Aass og Hansa, blant annet. Ingen vil bli forbauset om også bergenserne blir rasende på dere. Vi får se. De er kanskje litt tregere i avtrekkeren og penere i språkbruken enn kokforbanna nordlendinger?

Men denne saken dreier seg ikke bare om tradisjonsrikt øl. Den handler om så mye mer. Dere har trigget noe grunnleggende i kundene: ønsket om valgmuligheter og dermed også valgfrihet, ønsket om lokalprodusert og kortreist mat, samt det lille vi måtte ha igjen av vår forestilling om at konkurranse er bra og sunt for alle.

Jeg vet ikke hvor mange millioner dere har brukt på reklamebyrå, kreative designere, kampanjeplanlegging og kick off med sedvanlig, boblende Rema-entusiasme, Ole Robert. Men jeg ser at “Æ” er i ferd med å bli til blæhh. B'en kan stå for boikott, men den kan også stå for bestevenner. Å holde seg med uttalte bestevenner i forretningslivet, kan fort bety dyrkjøpte venner.

Rema 1000 og bestevennene deres utfordrer noe vi er opplært til å tro på, nemlig at konkurranse er sunt. Konkurranse er et ord alle næringslivsledere elsker. De bruker det hele tiden. Konkurranse og markedets usynlige hånd, alle tings regulator, er til beste for store og små, og særlig forbrukerne. Vel, det ser ut til at konkurransen ligger på sotteseng nå, men vi har jo en mistanke om at det har den gjort lenge.

Dagens kundestorm mot Rema 1000, får selv Sophie Elises kampanje mot Freia og påskeegg med palmeolje til å blekne. Vi må trolig tilbake til 2004 og aksjonen for å kaste Synnøve Findens produkter ut av butikkene, for å finne noe tilsvarende. Den gang var det Tine Meierier som fikk på pukkelen. Å presse den lille, men brysomme konkurrenten vekk fra hyllene ble av kundene sett på som en slags Goliats kamp mot David. Og vi likte veldig dårlig det vi så.

Goliaten nå  heter Carlsberg. Den internasjonale giganten omsetter for 65 milliarder danske kroner årlig, mens tallet for Mack er 253 millioner NOK.

Om Rema 1000 gjennomfører sine planer for ølsalget, står garantert produsenter av andre varer for tur. Vi trenger ikke bevege oss langt for å finne lokale bedriftsledere som kan fortelle om hvor umulig det som regel er å få innpass i hyllene til de fire store som fullstendig  dominerer dagligvaremarkedet i Norge.  Det skjer utrolig nok  i ei tid da kortreist mat er blitt et begrep, synonymt med miljøvennlighet, bærekraft og gode lokalsamfunn.

Visst har forbrukerne makt. Vår stemmeseddel er handlevogna vår - hvor vi henter den og hva vi putter i den. Jeg tipper konkurrentene til Rema 1000 gnir seg  i hendene nå. Kampen om dagligvarekundene er steinhard, og det siste dere trenger, Ole Robert, er en kampanje som hisser opp kundene og skyver dem vekk.

“Æ” er i alvorlig trøbbel, omdømmet til Rema 1000 likeså.  Øl-krigen  har fått noen til å skrote den nye “Æ” appen og blankpolere andre medlemskort. For all PR er ikke god PR. Men det enkle er fortsatt det beste, Ole Robert Reitan!

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

På forsiden nå

Åpent brev til Frank Bakke-Jensen, vår nye forsvarsminister

0
1

Regjeringen forsikrer at norsk forsvars- og utenrikspolitikk er i sin skjønneste orden i en «uforutsigbar» og «komplisert» verden.. Sist ute var tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i Adresseavisen 16.10.

0
43