FORNØYD: Professor Lars Uhlin-Hansen i Tromsø kan nå juble over at et flertall på Stortinget gir ham og fagmiljøet det de har kjempet for i mange år: Muligheten til å gjøre DNA-analyse i forbindelse med politiets straffesaker. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys

Et endelig gjennombrudd

Stortingsrepresentant Cecilie Myrseth har lagt ned et solid politisk arbeid, og sikret flertall i en sak som styrker nasjonale kunnskapsmiljøer i Tromsø.

Et såkalt Dok-8 om å gi Rettsgenetisk senter (RGS) i Tromsø i oppdrag å utføre DNA-og sporanalyse, er torsdag fremmet  i Stortinget.

Representantforslaget kom fra Cecilie Myrseth, stortingsrepresentant fra Troms (Ap), som har forankret saken i egen stortingsgruppe, og i flere av de øvrige partiene. Ap, Senterpartiet, SV og KrF står som forslagsstillere.

Det er dermed klart at flertall er sikret når saken blir tatt opp til behandling i Stortinget senere i vår. Her har Cecilie Myrseth lagt ned godt politisk arbeid, og sikret gjennombrudd for en sak det har vært kjempet for fra ulikt hold i flere år.

Saken har vært en gjenganger i nyhetsbildet. Elisabeth Aspaker (H), Tove Karoline Knutsen (Ap) og Anne Marit Bjørnflaten (Ap), Myrseths forgjengere fra Troms på Stortinget, har alle tatt opp saken med jevne mellomrom, etter at Stortinget allerede i 2008 vedtok å utvide adgangen til å registrere DNA-profiler i strafferettspleien.

Lovendringen innebar økt adgang til å registrere DNA-profiler til bruk under etterforskning, samt en utvidet adgang til å registrere personer dømt for lovbrudd.

I forbindelse med reformen vedtok Stortinget også å opprette et DNA-analyseinstitutt ved Universitetet i Tromsø, som et supplement til Rettsmedisinsk Institutt (RMI) i Oslo. Det førte til opprettelsen av Rettsgenetisk senter (RGS). I dag utfører RGS forskning og kompetanseutvikling innen rettsgenetikk, men har frem til nå ikke kunnet gjennomføre analyser i forbindelse med straffesaker.

At denne avklaringen nå kommer, betyr at Norge skal ha to nasjonale miljøer for DNA-analyser, og at RGS i Tromsø skal være ett av disse.

Laboratoriet skal dekke hele landet, men vil bety mye for politidistriktene i Nord-Norge, som ikke lengre trenger å sende prøver til Oslo for analyse. Det vil forhåpentligvis føre til en raskere etterforskning.

I Tromsø har man bygd opp et spesialisert miljø både når det gjelder forskning og undervisning knyttet til DNA-analyser.  

Det er investert mye i store lokaler i det nye MH-bygget, som er spesialinnredet for rettsgenetisk analysevirksomhet. Drivkraften i dette arbeidet har vært professor Lars Uhlin-Hansen, som vi omsider kan gratulere med en stor seier.

Fagmiljøet hans i Tromsø får nå får tilgang på reelle prøver fra politiet, en erfaring om også vil bli viktig i forskningssammenheng. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse