De har betalt dyrt for sin frihet, sitt demokrati og selvstendighet. Jeg er full av beundring over nabofolket.

For oss godt voksne Tromsværinger er Finland barndommens og ungdommens utland. Å kjøre over Kilpisjærvi, nedover det nærmest endeløse flate Nordfinland ned til Karesuando, Mounio og svinge inn i Sverige nede ved Tornio og en uke eller to i Piteå var 60-70-tallets utenlandsreise.

Likevel er kan hende Finland det av Nordens naboer vi kjenner dårligst, kanskje mest fordi språket er så utilgjengelig for oss.

I 2017 feirer Finland sitt 100-årsjubileum som selvstendig nasjon. Nasjonaldag er knyttet til dagen de erklærte seg uavhengig av Russland, 6. desember 1917. Jubileet skal de feire hele året med utallige arrangementer i inn- og utland.

Finlands historie er dramatisk fordi landet har vært kasteball i historiens maktkamper mellom Russland og Sverige. I etterkant av frigjøring opplevde de en bitter, men kortvarig borgerkrig. Vinterkrigen med Sovjet i forkant av andre verdenskrig og valget av Tyskland som alliert kostet dem dyrt. Resultatet var for dem svært negativt, de mistet korridoren til Petsamo og havnen i Barentshavet , og de mistet Karelen, begge deler til Sovjet. 12 % av Finlands befolkning ble flyktninger i eget land. Da Sovjet kollapset på 90-tallet fikk det dramatiske følger for Finlands økonomi i og med at Sovjet over flere tiår hadde vært deres viktigste eksportmarkedet.

Et tydelig minnesmerke i Finland fra den russiske tiden er den mektige russisk-ortodokse katedralen som ruver høyt over byen, og at 5-6 % av finnene har svensk språk som sitt morsmål forteller om den innflytelsen.

Finlands folk har lidd meget under fremmede herskere, men de har på en enestående måte, gang på gang, vist mot og evne til å reise. De kan godt utropes til Nordens tapreste folk. De har lidd meget, kjempet tappert, tapt og reist seg, gitt verden meget i form av litteratur, kunst og arkitektur. De er våre naboer jeg håper folk flest skal interessere seg mer for, og gjerne besøke i deres jubileumsår.

Finland er et svært industrialisert land. De senere år har eksporten vært større enn importen. Skipsbygging ved Wærtsilæ-verftet har gitt sjøfarende fantastiske cruiseskip og ferger på alle verdenshavene.  Si NOKIA og alle vet at vi snakker om elektronikk. STORA ENSO er treforedling, papir og biomasse etablert over hele verden. Maskinvarer «made in Finland» finner man i de fleste industrier, og Finnair flyr oss mer enn gjerne verden rundt.

Innenfor kulturområdet ruver forfatteren Veinø Linna som skrev «Ukjent Soldat» og triologien «Under Polstjernen». Men det ble Frans Sillanpää som fikk Nobels litteraturpris i 1939. På musikkens område spilles verkene til komponisten Jean Sibelius av orkestre verden over. Mange finnlendere mener at maleren Akseli Gallen-Kallela er den mest finske av alle de som har svingt penselen over lerret. Han var sterkt inspirert av det finske nasjonaleposet ”Kalevala”.

Arkitekten og designeren Alvar Alto er verdenskjent for sine bygg og kunstindustridesign. Arabia-porselen fra Finland har i 150 år blitt et enestående uttrykk for finsk design. Polarforskeren Adolf Nordenskiøld var av fødsel og utdannelse finsk.

Finlands tidligere president Martti Ahtisaari fikk i 2008 Nobels Fredspris i for sin utrettelige innsats i flere tiår for å løse internasjonale konflikter på flere kontinenter. Baron Mannerheim, russisk utdannet offiser og det frie Finlands feltmarskalk og senere president er jubilantens store frihetshelt.

Men Finlands barn har betalt en høy pris for landets omskiftelige tilværelse. Krig, hungersnød og fattigdom tvang familier til å sende barna fra seg for at de skulle overleve. På 1700 og 1800-tallet ble et betydelig antall barn, de såkalte kvenbarna, sendt med reindriftssamer til fremmede norske familier på kysten av Nord-Norge. Forskning viser at de aller fleste fikk en god oppvekst dit de kom, og de ble raskt integrert. Det er sterke historier å lese så gå til biblioteket, er min anbefaling. De fleste av oss har sikkert noen finske gener fra disse barna.

Under andre verdenskrig ble 80.000 finske barn sendt fra krigens gru til Sverige for trygghet og omsorg, og omkring 100 til Norge. En ny urett ble gjort mot noen av de ungene som etter krigen ble sendt hjem. I noen tilfeller hadde de glemt språket, familien og mange av foreldrene viste seg å være traumatisert etter krigens prøvelser. Det gode ble i sånne tilfeller det godes fiende.

Finlands folk har lidd meget, men de er et sterkt og stolt folkeferd. De har betalt dyrt for sin frihet, sitt demokrati og selvstendighet. Jeg er full av beundring over nabofolket.

I Troms og Finnmark er vår nærmeste nabo Finland. Jeg oppfordrer alle til å ta del i naboens feiring av sitt 100-års jubileum. Kanskje noen også skal søke sine røtter og være så heldig at de finner sitt finske opphav!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

På forsiden nå

Et innlegg i den pågående debatten om PCI-behandling til befolkningen i Nord-Norge.

3
545

Verden over arrangeres Equal Pay Day (likelønnsdag) for å markere den globale uretten som ligger i at kvinner tjener mindre enn menn. Unio har valgt å markere Equal Pay Day den 18.

0
43