ENORM INTERESSE: Køen var kjempelang for å komme inn på statsministerduell på biblioteket i Tromsø. Plassmangel gjorde at svært måtte gå hjem og nøye seg med å se debatten på TV.

Fordummende debatt?

Det var mange som var opptatt av nettopp risikoen for fordumming av det norske folk, etter programslutt.

Statsministerduellen som NRK sendte fra Tromsø fikk en god del høylytt pes, både fra politikere, kommentatorer i media og debattanter i sosiale media. Programmet var ikke slik vi kjenner disse duellene fra før. Tvert imot, det representerte noe helt nytt, og da rykker det som kjent i refleksene våre. Mest følsomme er vi for humorinnslag. For humor – når vi minst venter det – kan nemlig virke fordummende. Det var mange som var opptatt av nettopp risikoen for fordumming av det norske folk, etter programslutt.

OK, innslagene rundt statsministerkandidatenes CVer var kanskje ikke av de beste, men der og da falt det meg ikke inn at jeg skulle la meg plage av dem. Vi fikk også «hilse på» ektefellene til Erna og Jonas, hvilket heller ikke var helt bra, skal man dømme ut fra noen av kommentarene. Det er jo ikke Marit og Sindre som stiller til valg.

Interessant blir det når slik kritikk kommer fra kommentatorer i en hovedstadspresse som har holdt seg med lidenskapelig kjendisdyrking i årevis.

Det er flere årsaker til at dette programkonseptet både var godt og interessant. Vi slapp den primitive buingen og pipingen på meningsmotstandere fra utkommanderte partisoldater. Dette har tidligere år vært en ytterst slitsom del av showet. Fra sidelinja kom det i stedet mange spørsmål til kandidatene fra menigmann og kvinne, NRK lot ganske enkelt et bredt sammensatt lag av folk flest få komme til orde.  De av oss som ikke ble distrahert av en skål med lakrisbåter eller et fat med kjeks, kunne i stedet konsentrere oss om hva kandidatene svarte.

Dette fungerte bra og dette bør NRK gjøre enda mer av. Statskanalen har flyttet de store debattene ut av Oslo i denne valgkampen. Til Arendal, Jostedalsbreen og Tromsø. Den siste, partilederdebatten 8. september, skal gå fra Bergen. Man har latt folket slippe mer til, det samsvarer godt både med samfunnsoppdraget og NRKs egne vedtekter. Å la toppolitikerne våre møte det folket de skal tjene, utenom de godt regisserte partitilstelningene, vekker interesse. Det viser den kjempelange køen det var for å komme inn på statsministerdebatten i Tromsø.

Det er dessverre bare NRK som har muskler til å dekke hele landet. Hovedstadsavisene har lagt ned lokalkontorer i stort omfang, og det blir stadig lenger mellom nyheter fra Trøndelag, Vestlandet eller Nord-Norge i de store mediene, som setter dagsorden for den offentlige samtalen. En av dem som mener utviklingen er bekymringsfull, er tidligere sjefredaktør i VG, Bernt Olufsen.

Han skriver på sin blogg at avis- og mediekommentatorer i dag «sitter rundt sitt leirbål i Spikersuppa, og er skjønt enige i fordømmelsen av Listhaug og analyserer forviklingene som hun angivelig har skapt på borgerlig side.  En avstikker for å lytte til debatten i Trondheim eller Tromsø anses kanskje som noe eksotisk.»

Men den polariseringen Olufsen er bekymret for, gjelder ikke bare høyre kontra venstre. Han mener den i aller høyeste grad også gjelder by og land.

 Vi har sett det i ulvedebatten. Å være motstander av rovdyrpolitikken som føres er neigu ikke mye politisk korrekt. Det blir i enkelte kretser betraktet som en barbarisk raritet.

Vi har sett det i diskusjonene rundt olje og gassutvinning i nord. Og vi skjønner det når programledere i nasjonale medier snakker om «denne fisken», tilsynelatende uten å ha lest eller forstått hvilken enorm ressurs dette er (og har vært i hundrevis av år), og uten å ha kastet så mye som et blikk på  milliardene i eksportstatistikkene.

Den offentlige dagsordenen er for viktig til å overlates til dem som mangler forståelse for hvordan forhold og situasjoner oppfattes i «periferien». Det er langt fra fiskevær i nord og gårdsbruk på indre Østlandet til Spikersuppa i Oslo. Det er uvitenheten om, og eventuell manglende respekt for, hva folk er opptatt av som kan lede oss ut i en fordummende debatt. Ikke humorinnslag og lakrisbåter.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse