Gikk du deg vill i marka, Øystein?

Tromsømarka er for alle, og den bidrar til bedre folkehelse, skriver Kristin Røymo.

Tromsømarka er fantastisk. Både de delene av marka som er opparbeidet og bearbeidet, og de ubearbeidede.

I 2016 er Tromsømarkaprosjektet ferdig som prosjekt, slik debattredaktør Øystein Barth-Heyderdal riktig poengterer i Nordlys 9. desember. Men det er også nesten det eneste han har rett i.

I resten av hans kronikk kan det se ut som han har gått seg ettertrykkelig bort på en ufarbar sti. Kanskje han trenger et kart som stemmer bedre med terrenget? I så fall skal jeg forsøke å hjelpe ham hjem.

FIKK DU MED DEG BLOGGENDet er ikke bare hunder som driter i Tromsømarka. Det gjør byrådet også.

Tromsømarka er fantastisk. Både de delene av marka som er opparbeidet og bearbeidet, og de ubearbeidede. Prosjektet som debattredaktøren og ski-entusiasten referer til, har vært svært vellykket. Vi har fått glade tromsøværinger som koser seg i marka og vi har også fått nasjonal oppmerksomhet om marka.

Vi har fått tilskudd fra Sparebanken, UNN, UiT og Fylkeskommunen som har bidratt med penger for å tråkke løyper tidlig. Gjensidigestiftelsen har gitt penger til treningsparken i Telegrafbukta, og frivillige lag har bidratt både med ideer og arbeidskraft.

Tromsømarkaprosjektet har vært en fremtidsrettet måte å gjøre Tromsømarka til et felleseie, enten marka ligger på Tromsøya, på Kvaløya eller på fastlandet.

Fordi prosjektet nå sluttføres, må kommunen sørge for å få utvikling av marka over i en permanent virksomhet. Vi må også inkludere de bynære områdene på Kvaløya og fastlandet. Dette vil være en prioritering for oss de neste fire årene.

Samarbeidspartiene har fremhevet dette i Kystens hus-erklæringen og Samarbeidspartienes følger dette opp i budsjettet som skal behandles i kommunestyret førstkommende onsdag. Derfor er det både feil og trist slik debattredaktøren skriver, at vi «skyter ned» noe som er på tur til å slå ut i full blomst. I 2016 skal lysløypetraseen på Kvaløya opparbeides til sommerbruk, og vi skal opparbeide Tromsøs mest brukte tursti, Aksla opp til Fjellheisen.

Vi ønsker å etablere et tettere samarbeid med TUIL og «Gutta på skauen» for utvikling av Tromsdalen, og i tillegg til skal Charlottenlund gjøres ferdig. Vi tråkker og drifter løyper og vi jobber særlig med å bedre belysningen ved løypenettet. Det brukes millionbeløp på prosjektene selv om kommunen har en svært krevende økonomisk situasjon.

Det er noen unike kvaliteter ved Tromsø som gjør det spennende, trygt og attraktivt å bo her og besøke oss. En av de kvalitetene er marka. Tromsø er en urban villmark. De nære friluftsområdene vi har i kommunen skal ivaretas godt. Denne tilgjengeligheten gjør at vi alle kommer oss ut, ikke bare de som flyr på de høyeste toppene eller går opp til Fløya, men også de som vil begynne å trimme litt, de som lufter hunden, eller går på jobb. Tromsømarka er for alle, og den bidrar til bedre folkehelse.

Arbeidet med å ivareta Tromsømarka griper inn i mange områder av politisk forvaltning. Byråd for byutvikling startet allerede i november arbeidet med en markaplan, hvor det mest sentrale er å fastsette markagrensen - i tråd med Kystens hus-erklæringen.

Denne planen skal utgjøre grunnlaget for en forvaltnings- og driftsplan - et styringsdokument for Tromsømarka. Vi er i gang med rapporten om Tromsømarkaprosjektet, og ønsker å etablere et eget markaråd for å styrke og befeste marka som et område der mange ulike interessegrupper ivaretas. Frivillig innsats kommer til å utgjøre en stor og viktig ressurs, og vi trenger bare å se til Gutta på skauen for å lære hvordan gode krefter, varme hjerter og muskler i Tromsø kan jobbe sammen for alle som bor kommunen, og de som besøker oss.

Forholdet til idretten og skilaget er vesentlig å ivareta på en god måte. At mange bruker løypenettet er positivt. Skilaget har egne traseer for trening som er merket i tillegg til den vanlige «allemannsentraseen». Gjennom planarbeid og forvaltningsplanarbeid i 2016 vil vi legge grunnlaget for nye investeringer, herunder også egne traseer for ulike interessegrupper.

Så gode debattredaktør, jeg er glad du bruker marka godt og mye, men jeg er redd for at du har gått deg kraftig vill når du hevder at jeg og nåværende byråd ikke vil sørge for god ivaretakelse og tilretteleggelse for marka.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse