Tom Høgli har latt seg inspirere av klubber i utlandet som engasjerer seg til fordel for de i samfunnet som trenger det mest. Foto: NTB Scanpix

Grip sjansen, Tromsø Idrettslag!

TIL vil være mer enn en fotballklubb”, har ledelsen selv ytret. Da bør man lytte til utspillene fra veteraner som Steinar Nilsen og Tom Høgli.

Aronsen har nå sjansen til å vise om formuleringen var ment som noe annet enn retorikk.
Mange har notert seg med glede at fotballspilleren Tom Høgli er på vei fra FC København til Tromsø Idrettslag. Selv om det formelle ikke er på plass ennå, ligger det meste an til at Høgli er tilbake i sin gamle klubb til sommeren. Det er en gladnyhet av rent fotballfaglige grunner. Den tidligere landslagsspilleren vil helt sikkert bidra til å øke det sportslige nivået på Alfheim. Minst like viktig er det imidlertid at han tar til orde for et samfunnsengasjement i TIL. Det er et utmerket forslag som kan bedre omdømmet til en klubb som under dagens ledelse er preget av svak dialog med omgivelsene og en hardhendt utsiling av yngre spillere som kan virke unødvendig kynisk.

Høgli har latt seg inspirere av klubber i utlandet som engasjerer seg til fordel for de i samfunnet som trenger det mest. I et intervju med Nordlys sier Høgli at han vil løfte laget på banen, men også utenfor. Han ser for seg at TIL kan samarbeide med veldedige organisasjoner i et sosialt engasjement. Alt trenger ikke å være kommersielt, man kan tenke litt sosialt også, har han kommunisert til klubbens ledelse.

Det er interessant at en av klubbens mest erfarne forballspillere så klart ser behovet for å justere kursen i TIL. Tidligere i høst anbefalte en annen veteran, Steinar Nilsen, å legge om kursen når det gjaldt klubbens rekrutteringsarbeid blant barn og ungdom. TIL opererer med en såkalt utviklingsmodell der man begynner med egne satsingslag allerede fra 12-årsalderen.

Steinar Nilsen, som selv er barnefotballtrener, mener at hele modellen er feilslått. Den skaper noen få vinnere, veldig mange tapere og veldig få som blir supportere av TIL. Høgli har også advart mot denne modellen. Han vil holde unge fotballag samlet lenger enn til 12-årsalderen og satse på trenere som pirrer en indre drivkraft og motivasjon.

Vi vil anbefale klubbens ledelse å lytte til de fornuftige innspillene fra de to veteranene. Mange i Tromsø og i resten av Nord-Norge har et godt hjerte til klubben. Men graden av kjærlighet til et idrettslag avhenger også av hvordan klubben selv agerer. Utsiling fra 12-årsalderen bidrar til å svekke omdømmet blant de som burde ha det beste utgangspunktet for å bli supportere. Dessuten preges TIL-ledelsen av en lukket kultur der diskusjonene foregår på bakrommene. Fornuftig kritikk har en tendens til å bli møtt av en selvtilfreds holdning. Slikt svekker motivasjonen for alle.

«TIL vil være mer enn en fotballklubb. Vi ønsker å være en viktig samfunnsaktør som deler kunnskap og skaper begeistring,» skrev styreleder Per Aronsen i TIL Fotball i et leserinnlegg for noen uker siden. Aronsen har nå sjansen til å vise om formuleringen var ment som noe annet enn retorikk. Det gjør han best ved å justere kursen blant de yngste fotballspillerne og ta forslag om samfunnsengasjement på alvor.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse