NESTLEDER: Helga Pedersen var det nordnorske "håpet" i det sentrale maktapparatet til Norges største parti. Nå forlater hun den politiske makta. Foto: Kjetil Sivertsen, ANB

Helga trår til side

I nord er det ingen i Ap som kan fylle de skoene Helga Pedersen setter igjen på Youngstorget denne helgen.

De neste årene vil Nord-Norge bli «mellabar» når det gjelder innflytelse i det sentrale maktapparatet i Ap.

Når Helga Pedersen søndag forlater nestledervervet i Ap, er en historie om Aps interne «nordområdesatsing» kommet til en skuffende avslutning for denne gang.

På to måter: Helga Pedersen har ikke innfridd håpet om at vi skulle få en Ap-leder fra Nord-Norge. Men enda mer nedslående: Den nordlige landsdelen har ingen til å etterfølge henne i et toppverv i Ap.

Finnmarkingen Helga Pedersen ble i  2007 valgt til nestleder i landets største parti, etter å ha blitt fiskeriminister i 2005, i Jens Stoltenbergs første rødgrønne regjering. 

Mange mente på det tidspunktet at hun ble satset på som Stoltenbergs etterfølger når Jens en gang takket av. Slik gikk det ikke. Med årene ble det klarere og klarere at Pedersen ikke hadde det partilederformatet som mange håpet hun skulle vise. 

Så lenge Jens hadde ledertrøya var det aldri et tema å skifte ham ut. Og da Jens gikk til NATO-jobben sto partiet samlet om Jonas som hans etterfølger. 

Pedersen gikk inn i rekken av nestledere i Ap som nådde sin politiske karrieretopp i skyggen av to ledere av atskillig større format. Helga Pedersen hadde dermed utspilt sin rolle i Ap-ledelsen. 

Hun valgte derfor klokelig å ikke involvere seg i en ny kamp om nestledervervet, mot bl.a. populære Hadia Tajik. Helga forsto at løpet var kjørt. Og onsdag fortalte hun, på spørsmål fra ANB, at hun vil trekke seg helt fra rikspolitikken når stortingsperioden er over i 2017.

Hva gikk galt? Spørsmålet er feil stilt. Selv om mange i nord med forventning så frem til den dagen da Helga skulle bli den nye partilederen, og kanskje statsminister, er det ikke så sikkert at Helga Pedersen selv har tatt mål av seg til å aksle disse trøyene. 

På et tidlig tidspunkt i sin rikspolitiske karriere uttalte hun at en dag skulle hun flytte tilbake til Finnmark og bli sauebonde. I 2017 holder hun ord og gjør det. Kanskje var det mange av de fremste Helga-supporterne, som tidligere sjefredaktør i Nordlys, Hans Kristian Amundsen, som drømte seg helt bort, og i mindre grad Helga selv.

I løpet de åtte årene som nestleder og de fire årene som fiskeriminister, opplevde Helga at det grodde frem en voksende misnøye med henne i Finnmark Ap. 

Etter fleres mening var hun i for liten grad Finnmarks representant i partiet og i for stor grad partitoppens talsperson. Da hun tiltrådte som fiskeriminister erklærte hun i et intervju med Nordlys at jobben hennes var å sørge for at det fortsatte å være «lys i husan» i distrikts-Norge. Men heller ikke Helga Pedersen kunne snu flyttestrømmen til sentrale strøk. Den bare fortsetter.

Da hun i 2009 gikk inn i rollen som parlamentarisk leder for Ap i Stortinget, tok hun et av de vanskeligste vervene i norsk politikk. Hennes innsats i dette vervet har ført til bøttevis med ros. 

Hun beskrives som en svært dyktig leder, som både har lyttet og ledet, og holdt Aps stortingsgruppe samlet i viktige saker. Her har hun åpenbart dokumentert  enestående lederevner.

I nord er det ingen i Ap som kan fylle de skoene Helga Pedersen setter igjen på Youngstorget denne helgen. Det innrømmer også alle Ap-delegater fra nord som Nordlys har snakket med. 

De neste årene vil Nord-Norge bli «mellabar» når det gjelder innflytelse i det sentrale maktapparatet. Ap i landsdelen har vært svak på å få frem etterveksten og en ny generasjon politiske talenter. Det avspeiles også i svake valgresultater de siste årene.

Da kan jo noen håpe på at nordområdepolitikkens far, partileder Jonas selv, vil ta jobben med å snakke Nord-Norges sak. Og det er selvsagt lov å håpe. Enda en gang.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse