Kan navnet på den nye arktiske regionen speile at også samer og kvener har bodd, og fortsatt bor, lengst nord? Foto: Lina Livsdatter

Hva skal den nye regionen hete?

Navnet på et sammenslått Troms og Finnmark bør speile at vi også er en flerkulturell region.

Da den amerikanske delstaten Alaska fikk sitt navn, ble den oppkalt etter aleuterne sitt begrep “Alyeska” (Great land). Noe lignende ble også gjort med andre delstater. Ohio, Wyoming og Oklahoma er eksempler på det. I Nord- og Sør-Dakota ble statene oppkalt etter Dakotaindianerne.

Kan navnet på den nye arktiske regionen speile det samme? Der vi tar utgangspunkt i at også samer og kvener har bodd, og fortsatt bor, lengst nord?

Samtlige nyere regjeringer har definert Nordområdene som sitt viktigste satsingsområde. Her skal innenriks- og utenrikspolitikk møtes for samfunnsutvikling og vekst. I den nye regionen ligger noen av de mest strategiske og sentrale kulepunktene: Barentshavet, kompetansemiljøene og posisjonen til Tromsø, grensa til Russland og urfolk. Regionen vil trolig også bli fylt med nytt innhold. En ting står likevel fast: Den er, og har alltid vært, flerkulturell. Hvorfor ikke også vise det i navnet?

Når fremtiden til den nye regionen skal formes, så må det skje i samspill med folk og næringer lengst nord. Et navn som speiler regionen vil være en påminner om det. Ikke minst vil det gi en ekstra klang for reiselivet. Om nordlyset eller midnattssola ikke dukker opp, har vi alltids vår historie. Og den er helt unik.

Norge skal posisjonere seg i et geopolitisk hotspot som både er skattekammer og spiskammer. Et sammenslått Troms og Finnmark får sitte i førersetet for hvordan fremtidens velferd skal sikres. Navnet er kanskje ikke det viktigste da, men det kan være en måte å forene kreftene til alle tre folk; nordmenn, samer og kvener. Vi har alle et stort ansvar framfor oss.

Dessuten sier et norsk ordtak at navnet skjemmer ingen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse