FOLKEVALGT: Tove Karoline Knutsen i Stortingssalen, der hun har representert Troms siden 2005.

Hvorfor så hårsåre, FrP?

Hårsåre FrPere bør nå innrømme at også Per Willy Amundsen har valgt å bo utenfor hjemfylket, skriver Tove Karoline Knutsen.

Min holdning er følgende: det optimale er at stortingsrepresentanter bor i det fylket de er valgt fra.

FrPs Geir Are Winter er ute i Nordlys med et heroisk forsvar for sin partifelle Per Willy Amundsen. Det samme er Amundsens ektefelle i et innlegg  i Nordlys lørdag 13.august.

Nordlys-kommentator Skjalg Fjellheim har i en kommentar-artikkel påpekt det faktum at mange stortingsrepresentanter har bopel utenfor hjemfylket, og brukte Per Willy Amundsen fra Harstad som eksempel. Amundsen er nå statssekretær, men var i forrige periode stortingsrepresentant for Troms. 

Det er underlig å være vitne til hvordan hårsåre FrPere nærmest på impuls går i forsvar, og sauser sammen argumentene til en usalig blanding. Er det virkelig så vanskelig å innrømme at Per Willy Amundsen av familiære årsaker valgte å bo utenfor hjemfylket som folkevalgt, i likhet med mange andre yngre representanter?

Skjalg Fjellheims poeng var at dersom Amundsen blir førstekandidat for sitt parti ved neste korsvei, vil spørsmål om bosted ganske så sikkert være aktuell problemstilling. Men Fjellheims poeng var ikke at dette gjelder kun ett parti, det gjelder selvfølgelig alle.

Min holdning er følgende: det optimale er at stortingsrepresentanter bor i det fylket de er valgt fra. Det dreier seg både om den kontakten man skal ha med velgerne og synligheten i det samfunnet man er en del av. 

Men dagens 30-40-åringer skal som regel få familie, barn og politikk til å gå i hop. Da er det ofte ikke mulig å få til det optimale. Det er en dårlig løsning å skulle sjalte ut småbarnsforeldre som stortingskandidater fordi de ikke kan pendle.

Og med mindre vi er fornøyd med at denne aldersgruppen kun skal rekrutteres fra hovedstadsregionen og ikke fra landet forøvrig, er det klokt å ha konstruktive debatter om hvordan stortingsrepresentantene selv og partiene de representerer skal legge til rette for god og hyppig kontakt med hjemfylket, når den folkevalgte ikke kan bo der permanent.

Men da må Fremskrittspartiet legge vekk utestemmene, være noe mindre fortørnet og bli en smule mer konstruktive i sin tilnærming til problemstillingen. Og iallfall kutte ut tøvet med å late som om Fjellheims artikkel handlet om statssekretærer.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse