SMYKKEGRÜNDER: Se på smykkefirmaet Wabi Sabi. Dagmar Milde (bildet) og Ann-Merete Skaue Øines traff hverandre gjennom et frokostseminar på Flow i 2014 og i dag lager de håndlagde smykker sammen, i Ersfjordbotn. Foto: Torgrim Rath Olsen

Innovasjon og verdiskapning i Tromsø

Vi har havet, bioøkonomien, kreative næringer og turisme, ren energi, helseteknologi og muligheten til å bli ledende innenfor det som benevnes som smarte samfunn (smart cities).

I dag samles et femtitalls arbeidsomme og innovative mennesker for å presentere sine ideer på en konferanse for gründere på rådhuset i Tromsø. Dette er skapende mennesker med kreative hoder, arbeidskapasitet og vilje til å satse. Gründerne vil gjerne dele sine erfaringer. Vi bør høre hva de har å si.

Den skaperevnen vi vil se på Gründerkonferansen i dag er oppmuntrende. Ser vi inn i spåkulen, er det ett budskap som trer tydelig frem: Tromsø er mulighetenes samfunn – i dag og i morgen. Vi har alle muligheter for å lykkes. Nylig slo Innovasjon Norge fast at det er seks næringer Norge skal satse på fremover.

Det gledelige er at alle disse seks næringsgruppene er enten godt representert i Tromsø allerede, eller de er i støpeskjeen. Vi har havet, bioøkonomien, kreative næringer og turisme, ren energi, helseteknologi og muligheten til å bli ledende innenfor det som benevnes som smarte samfunn (smart cities). Norges oljetid ikke er helt forbi, men vet vi hvor det bærer. Vi er klare, og dette er fremtiden!

Gründerhjelpa ble opprettet i 2011, med mål om å være et tilbud til folk med ideer og ønske om å omsette ideene sine til inntektsbringende arbeid og verdiskapning. Grunderhjelpa støtter dem gjennom forberedelser på krav og betingelser som møter dem når de starter arbeidet med å etablere sin egen bedrift, gjennom kontakt med mulige støttespillere, finansiører og fremtidige samarbeidspartnere.

Resultatene begynner å melde seg nå, og vi ser at Gründerhjelpa har gitt gode effekter. Hittil i år har rekordmange vært i kontakt med dette tilbudet, og mange av ideene som startet sin prosess hos Grunderhjelpa er blitt etablerte bedrifter. Andre er blitt utviklingsprosjekter i virkemiddelapparatet.

Det er utrolig stor bredde blant dagens gründere. Én har etablert seg som økologisk snekker og en annen gjør det stort med å selge is fra sykkelen sin og selge pannekaker på hotellet The Edge. En kvinne har utviklet et system, som ved hjelp av elektronikk gjør prosessen med å merke og finne bagasjen din mye lettere når den kommer på båndet på flyplassen. Petter Smart-ånden lever i beste velgående.

Det er interessant å se at et stort antall av dem som kontakter Gründerhjelpa i Tromsø er folk med annen nasjonalitet enn norsk. Av dem er det også mange flyktninger. Det er strålende å se at folk som kommer til Tromsø, enten som flyktninger eller av andre årsaker, kommer med ideer og ønsker å starte næringsvirksomhet, og skaper sitt eget arbeid.

Mye av suksessen med Gründerhjelpa, er det unike samarbeidet mellom Tromsø kommune og NAV, Innovasjon Norge og gründerhuset Flow. Dette samarbeidet gjør det mulig å koble gründere med mentorer som hjelper dem med å utvikle ideen sin til å bli et inntektsbringende produkt. Og Flow feirer jubileum i disse dager. Gratulerer med 2 år i en smeltedigel av kreativitet og gode ideer!  

Se på smykkefirmaet Wabi Sabi. Dagmar Milde og Ann-Merete Skaue Øines traff hverandre gjennom et frokostseminar på Flow i 2014 og i dag lager de håndlagde smykker sammen, i Ersfjordbotn. Martin Bendiksen og Ronny Hofsøy møttes også gjennom Flow. De driver i dag firmaet Benzin og gjør det stort innen design, markedsføring, videoproduksjon og mediestrategi. Eksemplene er mange.

Tromsø er i en unik stilling til å skape et godt, menneskelig og produktivt samfunn, med både store og små virksomheter i årene som kommer. Se oftere mot nord skrev Rolf Jakobsen i sitt berømte dikt. Tromsø er den arktiske hovedstaden, med innovasjon og verdiskapning i førersetet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse