«Koffer har du ingen vænna, er det for at du er så stygg?»

Sebastian (18) har gitt et ansikt til mobbingen. Nå må foreldrene våkne!

Historien til Sebastian (18) fra Kvalsund er tragisk. I to år, hele hans tid på videregående skole, har gutten blitt hånet, plaget og utsatt for grov og feig mobbing.

Problemet er ikke nytt. I 2012 anmeldte rektoren på Sandfallet ungdomsskole ytringer om barn ned i 12-13-årsalderen på nettstedet Formspring. Her er noen eksempler på hva barna ble utsatt for: «Kan ikke du gå henge dæ, alt hadde vært bedre da», «Koffer sir venninna di at du har spiseforstyrrelsa åsså nekte du?», « Hva er det som egentlig feiler deg og hodet ditt? - Koffer har du ingen vænna, er det for at du er så stygg? - Har hørt at mange mene du er styggest på SUSK (Sandfallet ungdomskole)» En 12 år gammel jente fikk følgende kommentar: «Skjønne ikke at du har vænna. Stakkars dem. - Du ser fan ikke ut, du e ekkel»
Ingen unge fortjener å gå gjennom noe slikt. Å komme hjem etter skoledagen med en sånn følelse som Sebastian og veldig mange andre barn og unge opplever og kjenner på i årevis, bør ingen måtte oppleve. Det har vi alle et ansvar for å forhindre.

En rekke applikasjoner på nettet fungerer som en åpen kloakk. Her kan barn og unge anonymt hets og mobbe andre. Det finnes en rekke tjenester som Kiwi, Formspring og Kik, hvor det ikke finnes begrensninger. En del ytringer er så grove at de garantert omfattes av Straffeloven. Å få slikt kastet i ansiktet kan være både vanskelig og vondt. Å bli hengt ut som hore, stygg, løs, og bli utsatt for ryktespredning, bli bedt om å ta selvmord eller få intime bilder av seg selv spredt, må føles som en voldsom krenkelse.

At hetsen og truslene kommer anonymt, gjør ikke saken bedre. Man vet rett og slett ikke hvem som står bak mobbingen. Det er ren psykisk terror. Det er regelrett svineri. Disse nettstedene er blitt arenaer for mobbing i full offentlighet. Barn ned i 12-13-årsalderen stilles i gapestokk og henges ut. 
En rekke skoler er kjent med problemstillingen. Dette er dessverre nettsteder som er etablert i utlandet, og ikke lar seg stenge av verken skoler eller andre instanser. Nettvett må rett og slett settes på læreplanen. Barn og unge er sine egne sjefsredaktører, og bør gjøres oppmerksomme på konsekvensene slike ytringer har.

Dessverre er det ikke bare barn som bedriver en slik aktivitet. Også voksne ytrer seg om hverandre på en måte som ikke hører hjemme noen steder. I etterkant av konstitueringen av kommunestyret i Alta, ble blant annet avhopper Ellinor Nilsen utsatt for en tragisk heksejakt av politiske motstandere. Karakteristikkene som kom av henne var lavmål.
Særlig politikere bør tenke seg to ganger om før de trykker på «enter»-knappen. En god regel er å ikke skrive noe man ikke ville ytret offentlig fra talestolen. Personkarakteristikker av andre som bikker over til mobbing, bør man rett og slett holde seg for god til.

Det er utrolig tøft gjort av 18-åringen Sebastian å stå frem med sine opplevelser. Det selv om han har vært så langt nede at selvskading og depresjon har blitt konsekvensene for han. Nå må lokalsamfunnet ta tak i det som har kommet frem om mobbeproblematikken.
Initiativet til Tarjei Jensen Bech om bøtelegging av skoler som ikke tar tak i mobbing er godt. Men det må skje mer. I første omgang må det skje en bevisstgjøring hos foreldre og  andre voksenpersoner. Man må rett og slett sette seg inn i hva de unge håpefulle holder på med i sosiale medier. Det kan godt være man får seg en overraskelse.

De som bedriver slik mobbing bør prøve å sette seg inn i situasjonen til de som blir utsatt for det. Psykisk terror over lang tid er vondt, og det kan gi ekstreme konsekvenser for de som blir rammet. Det er rett og slett ondskap satt i system det som foregår. Og nettet gir verktøyene for å anonymt bedrive en slik aktivitet.
Nå må foreldrene våkne!

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse