RÅDHUSET: Lederlønningene på toppen her i Tromsø kommune har fått et stort hopp. Det reagerer artikkelforfatteren på.

Lønnsfesten i Rådhuset

Lønnsfesten på rådhuset er et dårlig signal til hele Tromsø, mener Kristin Arvesen.

Innledningsvis gjør jeg oppmerksom på at overskriften kunne vært en invitasjon til kommunens ansatte, men fordi all erfaring tilsier at slike fester avlyses for de fleste av kommunens ansatte, så burde vel overskrifta hatt en undertittel; ” lukket selskap”.

Mye vil ha mer og Fanden vil ha fler, sier et ordtak. Siden nyheten om administrasjonssjef Britt Elin Steinveg sin premiering av toppledere i Rådhuset sprakk, har kommentarfeltene blitt oversvømt av denne type ordspill, herunder også en omfattende hat-retorikk og usmaklige påstander om ”de ansatte i kommunen”.

Er det noe Tromsø kommune ikke trenger for tida, så er det nettopp det. Tromsø kommune sliter med et gedigent omdømmeproblem pga. flere store granskingssaker og ulike politiske prioriteringer. Det siste er en del av demokratiet selvsagt, uavhengig av hvem som til en hver tid styrer byen. De siste 3 og et halvt år har imidlertid demokratiet blitt kraftig utfordret av en mer eller mindre legitim rett til å spre hat-retorikk uhemmet ”all over the place”. Tromsø kommune har heller ikke sluppet unna og vi var på veg tilbake til den tida hvor folket ikke snakka veldig høyt om hvor de jobba. Så kom valget i 2015, den ”lukkede parlamentarismen” skulle fjernes og kommunestyret ansatte igjen Administrasjonssjef som ” daglig leder” i kommunebedriften. Etter mange år som motstander av en parlamentarisk styringsmodell i kommunen, er jeg blitt tilhenger. Ene og alene fordi at politikere som styrer ikke kan gjemme seg bak en adm. sjef og omvendt. De må stå til rette for de valg som tas, i tilfellet med topplederlønningene kan ikke ordfører gjemme seg bak adm. sjefens valg. Kommunestyret er kommunens øverste organ.

Moderasjon er et mye brukt ord i lønnsoppgjør sentralt, men også lokalt. Tromsø kommune har dårlig økonomi og skal spare 200 mill.kr de nærmeste årene, helt urealistisk, men det er nå blitt bestemt. Hvert lokalt lønnsoppgjør i kommunen må derfor gjøres etter prioriteringer som skal gjøres av partene ( arbeidsgiver og arbeidstakernes organisasjoner) hvor såkalte ”pott-forhandlinger”  fastsettes sentralt og forhandles lokalt, mens øvrige forhandlinger som lederlønn ( utenom topplederne) og akademikerforhandlinger skal foregå i et partsammensatt fora. Forhandlinger i 2016 ble derfor en selsom affære, med liten vilje til partsammensatt arbeid, med tom pengebok og partene sentralt hadde også sørget for at kommunen slapp å bale med ”pott-forhandlinger”.

I den blå-blå perioden fra 2011-2015, var ordet medbestemmelse og partsbegrepet så å si ikke-eksisterende, de som styrte  byen så på fagforeninger som en pest og en plage, intet mer å si om det. Da det røde byråd så overtok, starta det ikke så bra, selv om fagforeningene var noe mer inne i varmen enn tidligere. Vi slet med medbestemmelsen ei stund og opplevde at møter i kommunens øverste personalpolitiske organ, adm. utvalget var tungt å få dratt i gang igjen etter 4 års tørkeperiode. Vi hadde en lønnspolitisk handlingsplan, som ikke ble fulgt, men som på et tidspunkt var under revisjon. Etter at ny forhandlingsleder og etter hvert administrasjonssjef kom på plass, ble planen terminert uten særlige diskusjoner om det og hvor den befinner seg i dag, vites ikke. I tillegg ble det fra forhandlingsleder satt i gang ei jakt på ”ulovlige lønninger”, noe som resulterte i et oppslag i media om at ” nå skulle mange av kommunens ansatte gå ned i lønn”. For de av oss som kan lovverket på området er det ikke så enkelt, men det ble slått relativt stort opp at det var noen ansatte som fikk lønn de ikke skulle ha! Igjen, hat-retorikken gikk varm på sosiale media.

Så kommer dagens oppslag. Toppledere som får oppimot 17 % lønnsøkning. Noe det tar en helsefagarbeider fire lønnsoppgjør ( 8 år) å få til. Og det i ei tid hvor nedstyring er hovedprioritet og før ei endelig organisering er på plass, for den startet nettopp.

Dette skal motivere ansatte i Tromsø kommune til dugnaden både ledere og fagforeninger oppmuntrer ansatte til å være med på? Beklager, det finnes ingen motivasjon i det. Det eneste det fører med seg er mer oppgitthet blant ansatte, mer forakt for topplederen som tross alt har et omfattende ansvarsområde, mer å gjøre for fagforeningene og hat-retorikken kommer til å ta fyr!

Til administrasjonssjefen og ordfører, dette er lite gjennomtenkt og til topplederne; det er lov å si nei til høyere lønn når lønna di ikke fastsettes sentralt, men på adm. sjefens skrivebord.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse