Lukter som en drittpakke

Saken om arbeidet på Støres brygge lukter som en drittpakke, skriver Nordlys på lederplass.

Finansavisen har etterlatt et feilaktig inntrykk av at det ble brukt svart arbeid da Jonas Gahr Støre fikk gjort arbeid med sin private brygge i 2011.

I utgangspunktet er det ikke vanskelig å være enig at politikere har et ekstra ansvar for å være årvåkne og følge lover og regler. Og det er altså nettopp en slik aktsomhet Støre har utvist i denne saken.

Sakens kjerne er at den personen han ga oppdraget til, fikk to venner med seg for å hjelpe seg med arbeidet, og at forholdet mellom dem siden ble gjort opp som ”gjenytelser”.

Støre har gjort alt riktig. Han har betalt sin faktura fra den han innhentet oppdraget fra, inklusive moms.

At vennetjenesten muligens skulle vært innrapportert, er åpenbart ikke noe Støre kan lastes for. Det er heller ikke mulig å se at Støre hadde noe ansvar for å undersøke om det ble meldt inn.

Støre strakk seg svært langt for å være sikker på at alt var «etter boka». Underveis i arbeidet, som varte i underkant av to uker, fikk nemlig Støre vite at sjefen i firmaet der de to «hjelperne» var ansatt, reagerte på at de hjalp til på brygga på sin fritid, og at de brukte firmaets utstyr i arbeidet. Støre tok dette opp med sin avtalepartner, som forsikret om at alt var i orden.

Når den seks år gamle saken nå bringes inn i det offentlige rom,  lukter det som en målrettet drittpakke.

Dette er et slags norsk Breitbart, og minner om det amerikanske debattklimaet, der syltynne historier spinnes for å ramme politiske motstandere, gjerne uten at det er et fnugg av sannhet i dem. Trolig er saken også et uttrykk for det stygge Arbeiderparti-hatet som finnes i enkelte miljøer på den norske høyresiden.

Det vi ser er et simpelt forsøk på å bygge opp under Støre som en slags folkefiende som unndrar skatt på fellesskapets bekostning. I tillegg undergraver det et fornuftig ordskifte før velgerne går til urnene den 11.september.

Flere norske medier videreformidlet saken fra Finansavisen tirsdag kveld. Men når tåken nå har lettet ser heldigvis også de øvrige norske mediene at dette er en ikke-sak.

På sosiale medier og i opinionen kan det nå se ut som om stemningen snur, og at Støre nå får sympatien. Det er en sunn reaksjon på en sak som kunne ha sendt Ap enda lengre nedover på målingene, dersom det var slik at Støre kunne lastes for noe.

Men slik er det ikke. Og bryggesaken kan dermed bli en bumerang, og bli en sak Støre og Ap kan vende til egen fordel.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse