Bygget skal bli ni etasjer totalt. Illustrasjon: AT Plan og Arkitektur

Hvordan skal byens hjerte formes for framtida?

Et moderne bysentrum, også Tromsø, må tåle høyhus. Men det gagner byen og oss alle om de passer inn i eksisterende miljø. Det er grunn til å spørre byens politikere: hva vil dere med Tromsø sentrum? Hva skal være sentrums visuelle profil?

Kan man kreve av utbyggere at bygningsmassen tilfører byen en merverdi, ut over det å huse folk? Det er tross alt snakk om de mest lukrative tomtene i kommunen.

Det brygger opp til strid rundt det planlagte leilighetsbygget Vestregata 20/22. Fortidsminneforeningen har protestert mot planene, fordi den mener bygget ikke passer inn i eksisterende bebyggelse, og at det vil bli for høyt med sine ni etasjer. Nå har også den erfarne kommunepolitikeren Marie Fangel heist opprørsfanen mot planene.

Tromsø er en by i sterk vekst, og behovet for boliger er stort. Det er i tillegg et politisk ønske om fortetting og at flere av de nye boligene må komme i sentrum. Videre er det slik at et moderne bysentrum, også Tromsø, må tåle høyhus. Men det gagner byen og oss alle om de passer inn i eksisterende miljø.

Vi har eksempler på høyhus i Tromsø som føyer seg fint inn i omgivelsene, og som er iøynefallende på grunn av særpreget arkitektur. Hotellet “The Edge” er interessant i en sånn sammenheng. Det har karakter. Og vi har eksempler på det stikk motsatte, det grelleste er kanskje Sentrum Terrasse. Det var svært omstridt i sin tid, og står i dag ikke akkurat som noen perle i Tromsø sentrum.

Det planlagte leilighetskomplekset ligger nært inntil Kongeparken, som skal få en oppgradering, ifølge utbyggerne. Det er positivt. Denne parken, som parkvesenets folk gjør en strålende jobb med hver vår og sommer, har potensial til å bli noe mer enn det den fungerer mest som i dag, nemlig gjennomgangsområde. Spørsmålet som opptar kritikerne er imidlertid solforholdene i parken når bygget, som kommer til å rage seks etasjer høyere enn nabohuset, den gamle trebygningen til Normisjonen, står der.

Det kan nesten virke som det planlagte bygget i Vestregata har nettopp Sentrum Terrasse som mal. Det er en ny betongkoloss på ni etasjer. Kolosser har vi dessverre etter hvert mange av. Trenger vi virkelig flere?

Det er grunn til å spørre byens politikere: hva vil dere med Tromsø sentrum? Hva skal være sentrums visuelle profil? Kan man kreve av utbyggere at bygningsmassen tilfører byen en merverdi, ut over det å huse folk? Det er tross alt snakk om de mest lukrative tomtene i kommunen. Bør vi kunne forvente spennende arkitektur, og ikke bare arealutnyttelse?

Tromsø sentrum er, med noen unntak, en sjarmerende blanding av små og større hus, for de aller fleste et trivelig sted. Men byen er også et pressområde, med akutt mangel på boliger. Vi tror Tromsø er tjent med en sentrumsplan som er mer helhetlig, også visuelt, for hvordan byens hjerte skal utformes for framtida. Hvis ikke, er vi redd for at vi kan få samme tilstander her som i en del andre pressområder, blant dem Bodø. Der er man nå i ferd med å rive det lille man har av sentrumshistorie, og erstatte det med høyhus som gjør byen enda goldere og kald. Slik må aldri Nordens Paris ende opp.

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse