2016 bød på både opp- og nedturer her nord. Men utsiktene for 2017 er lyse.

Mot lysere tider - tross alt

Det er mange måter å gjøre seg historisk på. Nedleggingen av Andøya flystasjon og flyttingen av helikopterbasen fra Bardufoss til svenskegrensa blir nok stående som regjeringen Solbergs største fotavtrykk i nord.

Nedleggingen av Andøya flystasjon og flyttingen av helikopterbasen fra Bardufoss til svenskegrensa blir nok stående som regjeringen Solbergs største fotavtrykk i nord.

Like før 2016 ebber ut, kommer meldingen om rekordstor vekst for reiselivet i Troms. Mens resten av landet har hatt en økning i antall utenlandske gjester fra 12 prosent og oppover, ligger Troms øverst av samtlige fylker med en vekst på hele 32 prosent. Det aller meste av dette kan vi takke nordlyset og kvalene for. Vi er inne i ei tid med stor nordlysaktivitet, samtidig som store flokker med kval invaderer fjordene på yttersia, på jakt etter mat. Dette spektakulære eventyret vil kresne tilreisende fra hele verden gjerne oppleve.

Reiselivsnæringa er blitt en solid næringsaktør, med mange nyetableringer og  arbeidsplasser her nord. Framtidsutsiktene er gode, ringvirkningene for andre bransjer likeså. I året vi går inn i vil vi trolig se enda mer vekst.

Parallellt med utviklingen i reiselivet ser vi en formidabel økning i eksportverdien av norsk sjømat. Inneværende år vil den runde 90 milliarder kroner.

Næringslivet i nord  går godt, arbeidsledigheten er lav, og optimisme preger de nordligste fylkene til tross for lave oljepriser.

Men 2016 bød også på nedturer. For noen ble de direkte dramatiske. Andøya flystasjon er vedtatt nedlagt, i stedet skal det brukes mange milliarder på å bygge opp en ny, såkalt framskutt base, noen mil lenger øst. Helikopterne skal flyttes fra Bardufoss, noe som får store konsekvenser for hæren, og dermed også  Målselv og Bardu.

For forsvarsevnen er dette et kraftig tilbakeslag. For lokalsamfunnene en katastrofe.

For alle oss andre: en grotesk oppvisning i offentlig pengesløsing, hinsides det vanlige folk kaller vett og forstand. Her inngår blant annet den nye helikopterhangaren på Bardufoss  til 750 millioner, knapt tatt i bruk før helikoptrene flyttes sørover hvor nye investeringer er nødvendig.

At de blåblå fikk god hjelp fra Arbeiderpartiet til raseringen, gjør selvsagt ikke saken bedre.

Det er mange måter å gjøre seg historisk på. Nedleggingen av Andøya flystasjon og flyttingen av helikopterbasen fra Bardufoss til svenskegrensa  blir nok stående som regjeringen Solbergs største fotavtrykk i nord.  En kraftig svekkelse av forsvaret i det mest  geopolitisk sensitive området i landet vårt, i ei tid da klimaet mellom supermaktene har kjølnet betydelig, gjør at ettertiden nok vil undre seg over hva de drev på med. Nordområdepolitikk er det definitivt ikke,  men det har da heller ikke regjeringen Solberg noen gang syslet med.

Fra de blå partiene som sies å være imot skatter og avgifter, fikk vi også servert en flyseteavgift, en avgift som først og fremst påfører nærings- og organisasjonslivet betydelige merkostnader.

Men nordlendingene står han av, slik vi alltid har gjort. Vi bor i en landsdel hvor næringslivet består av små og mellomstore bedrifter, som samlet sett går godt. Og etter at det ble klart at det kinesiske markedet nå blir gjenåpnet, er eksportutsiktene er lysere enn på lenge. I 2017 kan nye rekorder bli satt.

Godt nytt år!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse