Egon hylles som ”helt konge” for sitt ”saftige språk”, vi holder på å ”le oss i hjel”, og vi mener han gjorde en ”god figur” for det ”frittalende Nord-Norge”. Men hvorfor? Foto: NRK

Mytene om Nord-Norge

Hva opprettholder mytene om Nord-Norge? Definisjonsmakta i NRK, nostalgi, eller oss selv slik Egon Holstad påpeker?

Vi har beveget oss fra industrisamfunnet og over i kunnskapssamfunnet. Klarer nordlendingen å henge med i utviklingen?

Knut Nærum betegnet Egon Holstad sin latterliggjøring av tog og Munchmuseet som et av sine beste minner fra TV-programmet Nytt på Nytt. På NRK Troms sine Facebook-sider fremgår det at ”noe av språkbruken måtte klippes bort” men at Egon fremsto som ”en representant for hele Nord-Norge”. Av Facebook-kommentarene ser vi ut til å være enig. Egon hylles som ”helt konge” for sitt ”saftige språk”, vi holder på å ”le oss i hjel”, og vi mener han gjorde en ”god figur” for det ”frittalende Nord-Norge”. Da blir det interessant å spørre om Knut Nærum sine gode minner om Egons opptreden er basert på en nedlatende holdning til oss nordlendinger? Eller om NRKs redigering og fjerning av saftig språkbruk er forenlig med at de opprettholder mytene om Nord-Norge? Eller opprettholder vi dem selv slik Egon påpeker – på bakgrunn av vår Nordnorske ”selvtillit, stolthet og integritet”?

Noen ganger treffer vi nordlendinger dessverre ikke helt med vår saftige språkbruk. Som for eksempel når iTromsø sin redaktør ”driter seg ut” med sin lederartikkel ”Arven etter Behring Breivik”. Hvorvidt grov språkbruk skyldtes taktløshet, dumskap eller at Stig Jakobsen spilte sin landsdelsrolle, fremgår ikke. Det som er interessant er at Pressens faglige utvalg (PFU) frikjente avisen. ”Takhøyden skal være høy i meningsjournalistikk”. Betyr frikjennelsen at PFU har litt medlidenhet med oss nordlendinger fordi vi spiller vår rolle for godt eller fordi vi ikke helt vet ”hvor grensen går”? Eller ville også en sørlandsavis ha blitt frikjent for liknende språkbruk?

Samfunnet er i endring. Vi har beveget oss fra industrisamfunnet og over i kunnskapssamfunnet. Klarer nordlendingen å henge med i utviklingen? Vi tjener godt på fiske og reindrift og har råd til å skaffe oss både IPhone og MAC. Men vi kommer ikke alltid så godt ut på nasjonale målinger. Er det fordi vi ikke klarer å avle gode nok kunnskapsborgere her nord, eller er det fordi vi ikke klarer å rekruttere fagkompetansen sørfra? Som Torill Olsen påpeker; ”NRK har et særlig ansvar for hvordan vi fra nord fremstilles i det offentlige rom”.

Kan NRK, som Egon Holstad sier, forkludre nordlendingers syn på seg selv? Eller er det slik at vi gjerne har et forutinntatt bilde av finlendere, svensker, bergensere, trøndere og oss selv - og som bekreftes i eget hode når de eller vi fremstilles på TV? Da blir det interessant å diskutere hvor foranderlig eller uforanderlig vår forutinntatthet er. Atferd kan påvirkes og endres. Vi kan påvirke og lede våre barn i ønsket retning. Men hvor foranderlig er egentlig våre holdninger og atferdsmønstre når de først er etablert? Hvor stor innsats kreves og hvor mange generasjoner vil det ta før vi tenker annerledes om oss selv? Vi bør kanskje ta høyde for at våre holdninger påvirker våre barn.

For spesielt debattlystne gir eksempelvis Knudsen (2014) (https://www.magma.no/uforanderlige) oss alternative forklaringer på vedvarende rollekonflikter på tvers av egne verdier, mens Grung og Jacobsen (2011) (http://fonteneforskning.no/?app=NeoDirect&com=15/26388/0/2/23dc9992e4) beskriver hvordan man kan endre atferd og tankemønstre. Da er det godt med den nordnorske folkesjela sitt ukuelige pågangsmot, tålmodighet og evne til å ”stå han av”.

Eller velger vi fortsatt å tro på NRK-teorien?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer