Nedturen for Arbeiderpartiet startet da partiet 15. november i fjor inngikk et forlik på Stortinget med regjeringen om LTP-en. Da gikk Ap i prinsippet god for både flytting av Bell-helikoptrene og basenedleggingen på Andøya. Reaksjonene i nord lot ikke vente på seg. Foto: Forsvaret

Mytteristenes valgkamp

Mange velgeres dom er klar: Ap har vinglet i forsvarspolitikken.

Thrilleren som har navnet Stortingsvalget 2017 kan bli historisk på mer enn en måte. En av de valgkamphistoriene som vil bli husket fra 2017 er at Nord-Norge har markert seg som de politiske mytteristenes oppmarsjområde. I Nordland gjør Høyre-ordførere opprør mot sin egen regjerings vedtak om å nedlegge Andøya flystasjon og flytte de maritime overvåkningsflyene til Evenes, som også skal være fremskutt base for de nye F35 kampflyene, og i tillegg huse sivil flytrafikk. Trofaste medlemmer og tillitsvalgte i Høyre fortviler, og mytteristene står offentlig frem og taler regjeringen midt i mot.

I Troms er ikke tilstandene stort annerledes. Her er det først og fremst flyttingen av samtlige Bell 412-helikoptre fra Bardufoss til Rygge som har trigget Høyre-folks smak på åpen kamp mot partiledelse og egen regjering. Denne uka prydet lederen i Målselv Høyre, Edgar Andersen, forsiden på lokalavisa Nye Troms med følgende billedtekst: «Edgar vet ikke hvem som får hans stemme». I ledelsen for Troms Høyre fortviler de selvsagt over slike markeringer. Men også der er frustrasjonen stor over at regjeringen har lagt et løp som vil koste Høyre i Troms dyrt på valgdagen. Helikoptersaken, nedlegging av 139. luftving og avvikling av Bardufoss som hovedbase for Forsvarets helikoptre er en retningsendring som slår dype sprekker både i sivilsamfunnet og innad i Forsvaret.

Og det er ikke alt: Arbeiderpartiet lider samme skjebne som sine rivaler i Høyre. Fremstående Ap-politikere i forsvarskommunene i Troms og fra det Ap-ledete fylkesrådet har dannet en oppsiktsvekkende lokal allianse med Høyre og Senterpartiet. I to omganger har de produsert protestutredninger som går på tvers av Langtidsplanen for Forsvaret (LTP) med hensyn til Bell-helikoptrenes skjebne; Troms-dokumentet  1 og 2. Det er også et opprør grunnet i dyp desperasjon for hvilke utslag partiledelsen linje vil få blant velgerne i Troms. Men nå har uroen for hva forsvarspolitikken kan komme til å koste partiet på valgdagen også nådd Ap-ledelsen.

Skaden for Støres parti startet da de 15. november i fjor inngikk et forlik på Stortinget med regjeringen om LTP-en. Da gikk Ap i prinsippet god for både flytting av Bell-helikoptrene og basenedleggingen på Andøya. Reaksjonene i nord lot ikke vente på seg. Uroen spredte seg i partiorganisasjonene i Troms og Nordland. Det som fulgte var lite troverdige forklaringer fra Aps leder i utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt. Arbeiderpartiet hadde tatt en rekke forbehold, fikk vi vite. Når det gjaldt Bell-helikoptrene hadde man faktisk reddet deres tilstedeværelse på Bardufoss, påsto Aps talspersoner. Det var en markant omgåelse av sannheten. Mens LTP-en slo fast at helikoptrene ikke skulle flyttes før i 2019, knyttet Ap avgjørelsen om Bell-maskinenes skjebne opp til hva landmaktutredningens (LMU) konklusjoner i saken ville bli. Denne utredningen blir presentert i oktober i år. (Men allerede i juni, da lederen for LMU avga statusrapport, opplyste han at utrederne støttet flytting til Rygge).  Dermed åpnet Ap faktisk muligheten, dersom deres linje skulle bli fulgt, for at helikoptrene skjebne i verste fall kunne bli avgjort langt tidligere enn regjeringen opprinnelig hadde lagt opp til.

I etterkant av dette rotete forsøket på et dårlig kamuflert røykteppe, har Ap-ledelsens retrett i helikoptersaken vitnet om panisk skadebegrensing. Nå er både Støre, Huitfeldt og Espen Barth Eide krystallklar på at alle Bell-helikoptrene skal forbli på Bardufoss. Men det er sjelden man opplever at retretter blir hyllet som heroiske. Dessverre er det for sent. Skaden har allerede skjedd. Mange velgeres dom er klar: Ap har vinglet i forsvarspolitikken. Meningsmålingene har vist dette svært tydelig. I tillegg har rotet skapt stor misnøye i partiorganisasjonen i nord.  Og det i en slik grad at mytteriet i egne rekker må ha ført til alvorlig, politisk migrene på Youngstorget. Akkurat som i Høyres hus. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse