Utenriksminister Børge Brende besøker Arkhangelsk om få måneder. Kanskje det vil gi nye impulser til norsk-russisk økonomisk samarbeid, spør artikkelforfatteren. På bildet: Brende sammen med sin russiske kollega Sergey Lavrov. Foto: NTB Scanpix.

Gir Brendes Russland-besøk varsel om bedre samarbeid?

Utenriksminister Brendes besøk til Arkhangelsk – kan det bli en ny impuls til økonomisk samarbeid med Russland?

Dialogen om norsk-russisk handel og økonomisk samarbeid blir gjenopptatt i en tid da russiske myndigheters kontroll over landets internasjonale næringsprosjekter er på et toppnivå. Derfor er det logisk at politisk ledelse kommuniserer direkte og at norske ministre snakker med russiske beslutningstakere. Dessuten har den russiske forretnings- og administrasjonskulturen alltid vært strukturert som en pyramide, i motsetning til den norske kulturen som har en forholdsvis flat struktur.

Selv om sanksjonene trolig blir stående, foregår det fortsatt samarbeid mellom Norge og Russland i olje- og gassbransjen. En rekke norske firma er aktive i det russiske markedet, blant annet Statoil, Bredero Shaw, Aker Solutions, Jotun, Kværner, Trelleborg Offshore Norway, Autronica og Multiconsult.

Russisk olje- og gassindustri er i utvikling. Investeringsnivået er høyt, og det samme er boreaktiviteten. For eksempel er cirka 800 russiske landrigger i drift. Norske prosjekter kan fremmes i det store russiske markedet for boring både på land og offshore. Felles aktiviteter i olje- og gassbransjen er viktige for begge land. Russlands minister for naturressurser og miljø, Sergej Donskoj, hadde også møte med Statoil i Oslo. Statoil samarbeider blant annet med det russiske oljeseskapet Rosneft. Rosneft vokste seg stort etter oppkjøp av eiendeler fra Yukos og oljeselskapet TNK-BP, og er nå blitt verdens største produsent av olje.

Så Mæland og Brende har muligheter for å legge et solid grunnlag for samarbeid med Donskoj og Lavrov. Myndighetene i begge land kan, sammen med næringsgiganter som Gazprom, Rosneft og Statoil, forenkle prosessen med å forbedre næringslivsrelasjonene mellom Norge og Russland.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse