Folk glemmer at det er på grunn av EØS at vi kan dra på utveksling, kjøpe parmesan og vin og selge fisk til flerfoldige land. Norge uten EØS er et land med innskrenkede muligheter, skriver leder i Tromsø Venstre, Elise Johansen.

Norge trenger Venstre nå!

I ei tid der Arbeiderpartiet ikke vil svare på om de vil følge Paris-avtalen, i ei tid der Høyre og Senterpartiet er redd for å miste den «norske» vaffelen og k’en i KRLE, i ei tid der Fremskrittspartiet påstår, og er stolte over, at det er på grunn av dem at vi har færre flyktninger, i ei tid der Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vil bryte ned internasjonale samarbeid som EØS-avtalen og NATO – det er ei tid da Norge trenger et parti som Venstre.

Er det viktigste at alle i Norge spiser vafler og går på skolegudstjeneste – eller er det viktigere at vi står opp for inkludering?

Over hele verden har vi sett en ny skillelinje i politikken. Tidligere har vi fokusert på en venstre og høyreakse, men nå har vi fått et nytt skille som ikke baseres på dennne aksen, men et skille basert på nasjonalistisk mot mer globalistisk politikk. Vi har sett England melde seg ut av EU på den ene siden, og på den andre siden har vis sett sett EU-forkjemperen Emmanuel Macron vinne valget i Frankrike. Vi har sett Donald Trump innskrenke grensene i USA og vi har sett Justin Trudeau ønske flyktninger velkommen til Canada.

Om ikke like dramatisk, ser vi det noe av det samme skillet i norsk politikk. Både på høyre og venstresiden har vi partier som er mer opptatte av norske interesser enn globale samarbeid. EU har fått et ufortjent stygt bilde på seg i Norge. Folk glemmer at det er på grunn av EØS at vi kan dra på utveksling, kjøpe parmesan og vin og selge fisk til flerfoldige land. Norge uten EØS er et land med innskrenkede muligheter. Parisavtalen som Norge har forpliktet seg til å følge er kjempeviktig, spesielt i ei tid der USA trekker seg unna. Om Norge trekker seg ut av den er det ikke bare fatalt for miljøet og framtidas arbeidsplasser, det er også noe som vil svekke Norges forhold til de forpliktede landene, og det vinner vi ikke noe som helst på.

Vi ser også denne nye politiske skillelinja i diskusjonen om norsk kultur. Enkelte politikere mener at norsk kultur er uforandelig og at vi skal holde fast i den så hardt vi klarer. Kristendommen har blitt kjempeviktig symbolsk, til tross for at det blir færre og færre religiøse i landet. Hva er norsk kultur? Er det viktigste at alle i Norge spiser vafler og går på skolegudstjenste – eller er det viktigere at vi står opp for inkludering? Hva skjer når vi gjør det vanskeligere å være norsk? Vi får et segregert samfunn, vi får et samfunn med «vi og dem». - Det er selve oppskrifta på opprør og mindre trygghet.

Akkurat nå er liberale verdier viktig. I kampen mot høyreesktremisme og  økende nasjonalisme trenger Norge Venstre som ønsker å integrere ovenfor å segrere, og som ønsker å samarbeide med andre land ovenfor å stenge verden ute. Vi bor alle på samme planet og vi er alle påvirket av valgene til andre land. Historia burde ha lært oss til nå at globalt samarbeid er en garanti for fred. Valget 2017 vil være dominerende for hvor Norge skal stå i dette spørsmålet. Venstre er enige med våre liberale venner, Trudeau og Macron; vi tror at de beste løsningene blir gjort når de er bestemt i felleskap. Er du enig? Eller er den vaffelkaka det viktigste Norge har å by på?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse