Nordlys fredag 6. oktober

Norsk suverenitet på Svalbard blir ikke utfordret

Utenriksdepartementet er ikke kjent med det dokumentet som artiklene i russisk presse, basert på anonyme kilder, omtaler. Russland har anerkjent Norges suverenitet på Svalbard og er part i Svalbardtraktaten.

Vi har ikke informasjon om at russiske synspunkter vedrørende Svalbard er endret og legger til grunn at Russland vil etterleve sine folkerettslige forpliktelser.

Norsk suverenitet på Svalbard er uomstridt og blir ikke utfordret. Alle utenlandske selskaper som har virksomhet på Svalbard respekterer og etterlever norsk lov. Russiske selskapers forhold til norske myndigheter lokalt er godt.

Gjennom en konsekvent og fast håndhevelse av suvereniteten, og en korrekt overholdelse av Svalbardtraktaten sikrer norske myndigheter forutsigbarhet på øygruppen. Dette bidrar også til stabilitet i regionen.

Vi har et godt samarbeid med Russland i Arktisk råd og i andre regionale fora, og er enige om at Arktis må forbli et fredelig område preget av internasjonalt samarbeid.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse