Britiske mountain leaders fra UK Royal Command instruerer personell fra US Marine Corps i hvordan man utfører en isbadingdrill ved Garnisonen i Porsanger i februar 2016. Foto: Forsvaret / Ina Nyås Moe

Den norske basepolitikken ligger fast

Nok en gang legger Nordlys sammen 2+2 og får 5. Avisas spekulasjoner til tross, regjeringen har ingen planer om å endre den norske basepolitikken.

Nettopp fordi Norge har valgt å ikke ha permanente allierte styrker på norsk jord, er det desto viktigere for oss at allierte øver og trener i Norge - nå oftere sammen med norske styrker.

Den 20. oktober spør Nordlys om jeg kan benekte at det fra neste år vil bli en permanent tilstedeværelse av amerikanske marinesoldater i indre Troms. Til det kan jeg svare, som vi har svart mange ganger tidligere, at nei, det er ingen planer om det. Vi har heller ikke fått noen henvendelse fra amerikanske myndigheter om at de ønsker en endret innretning på ordningen vi har i dag.

Det pågår til enhver tid samtaler og prosesser i Forsvaret om hvordan vi på best mulig måte kan legge til rette for våre allierte, når de kommer hit for å øve og trene. Det er faktisk ikke noe nytt at det amerikanske marinekorpset og andre allierte styrker øver og trener i Norge. Slik har det vært i mange år, noe jeg også selv har erfart, da jeg tidlig på åttitallet var ski- og vinterinstruktør for soldater fra det amerikanske marinekorpset på Setermoen.

Det nye er at langtidsplanen for Forsvaret fremhever at alliert øving og trening i større grad skal gjennomføres sammen med norske soldater. Nærværet av allierte styrker - det handler om amerikanere, briter, franskmenn, tyskere og nederlendere - vil dermed periodevis øke på Setermoen, Heggelia, Rena og andre steder hvor norske styrker holder til. Vi må klare å skille mellom det, og «permanent tilstedeværelse».

Det amerikanske marinekorpsets øving og trening i Norge er ikke i konflikt med basepolitikken. Både USA og andre allierte har i flere tiår drevet regelmessig øvingsaktivitet i Norge. Nettopp fordi Norge har valgt å ikke ha permanente allierte styrker på norsk jord, er det desto viktigere for oss at allierte øver og trener i Norge - nå oftere sammen med norske styrker. Det vil både gjøre våre allierte bedre forberedt på å operere under norske forhold, og det vil bedre våre styrkers evne til å operere sammen med nære allierte.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer