Våre studenter er privilegerte som får ta utdanning ved UiT, og med privilegiet følger et ansvar for å vise veg, og for å bruke den kunnskapen de får til å forme fremtidens jobber, arbeidsmarked, være drivkreftene Nord-Norge, skriver dagens spaltist, Anne Husebekk. Foto: Stig Brøndbo, UiT Norges arktiske universitet

Nye studenter, tungt ansvar

Forrige uke tok jeg imot 5.500 nye studenter på UiTs campuser i Tromsø, Alta, Narvik og Harstad. De er privilegerte unge mennesker, og det følger ansvar med privilegier.

De jobbene våre nye studenter skal ut i om noen år, fantes ikke for 10 år siden, for fem år siden – de finnes kanskje ikke enda i dag.

De er privilegerte fordi de har fått plass populært og godt universitet. Mange har jobbet hardt for å komme inn og har passert et trangt nåløye for å kvalifisere seg til å ta høyere utdanning. Bak hver og en av dem står det mange som ikke kom inn.

Av ansvaret som følger med, hører blant annet ansvaret for å lede vei inn i et ukjent arbeidsmarked.

Heldigvis er studentene selv dette ansvaret bevisst. Tidligere denne måneden skrev bioteknologi-student Najam Zubair i Nordlys om studentlivet at : ”Det viktigste er naturligvis å prestere bra på det skolerelaterte. La oss likevel være ærlige - trenger vi å huske alle formler og lignende når vi i arbeid kommer til å bruke programvarer som allerede er programmert med disse? Svaret er simpelt nei. Vi må tenke nytt, vi må lede vei!”

Najam hadde også en oppfordring til studentene om å være nysgjerrige, om å oppsøke framtidige arbeidsgivere og å skaffe seg erfaring. Det handler om å forme sin egen fremtid.

Dette er en viktig oppfordring. De jobbene våre nye studenter skal ut i om noen år, fantes ikke for 10 år siden, for fem år siden – de finnes kanskje ikke enda i dag. Arbeidsmarkedet og krav til kompetanse forandrer seg raskt. To av tre barn som begynner på skolen i dag, vil få arbeid som ikke finnes i dag. Dette er det World Economic Forum som sier i en rapport om fremtidens arbeidsliv. Våre studenter er privilegerte som får ta utdanning ved UiT, og med privilegiet følger et ansvar for å vise veg, og for å bruke den kunnskapen de får til å forme fremtidens jobber, arbeidsmarked, være drivkreftene Nord-Norge. De er studenter Nord-Norge, Norge og verden trenger for et grønt skifte, for en post-petroleum tid. Jeg ønsker dem lykke til.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer