De jobbene våre nye studenter skal ut i om noen år, fantes ikke for 10 år siden, for fem år siden – de finnes kanskje ikke enda i dag.

De er privilegerte fordi de har fått plass populært og godt universitet. Mange har jobbet hardt for å komme inn og har passert et trangt nåløye for å kvalifisere seg til å ta høyere utdanning. Bak hver og en av dem står det mange som ikke kom inn.

Av ansvaret som følger med, hører blant annet ansvaret for å lede vei inn i et ukjent arbeidsmarked.

Heldigvis er studentene selv dette ansvaret bevisst. Tidligere denne måneden skrev bioteknologi-student Najam Zubair i Nordlys om studentlivet at : ”Det viktigste er naturligvis å prestere bra på det skolerelaterte. La oss likevel være ærlige - trenger vi å huske alle formler og lignende når vi i arbeid kommer til å bruke programvarer som allerede er programmert med disse? Svaret er simpelt nei. Vi må tenke nytt, vi må lede vei!”

Najam hadde også en oppfordring til studentene om å være nysgjerrige, om å oppsøke framtidige arbeidsgivere og å skaffe seg erfaring. Det handler om å forme sin egen fremtid.

Dette er en viktig oppfordring. De jobbene våre nye studenter skal ut i om noen år, fantes ikke for 10 år siden, for fem år siden – de finnes kanskje ikke enda i dag. Arbeidsmarkedet og krav til kompetanse forandrer seg raskt. To av tre barn som begynner på skolen i dag, vil få arbeid som ikke finnes i dag. Dette er det World Economic Forum som sier i en rapport om fremtidens arbeidsliv. Våre studenter er privilegerte som får ta utdanning ved UiT, og med privilegiet følger et ansvar for å vise veg, og for å bruke den kunnskapen de får til å forme fremtidens jobber, arbeidsmarked, være drivkreftene Nord-Norge. De er studenter Nord-Norge, Norge og verden trenger for et grønt skifte, for en post-petroleum tid. Jeg ønsker dem lykke til.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

På forsiden nå

Det er svært alvorlig at Tromsø kommunes administrasjon synes å prioritere gress og sykkel framfor effektiv fullverdig toveis kollektivfelt på Stakkevollveien.

0
59

Valget 2017 er historie og koalisjonsregjeringen mellom Høyre og FrP med støtte fra Venstre og Krf beholder trolig regjeringsmakten.

0
20