Våre studenter er privilegerte som får ta utdanning ved UiT, og med privilegiet følger et ansvar for å vise veg, og for å bruke den kunnskapen de får til å forme fremtidens jobber, arbeidsmarked, være drivkreftene Nord-Norge, skriver dagens spaltist, Anne Husebekk. Foto: Stig Brøndbo, UiT Norges arktiske universitet

Nye studenter, tungt ansvar

Forrige uke tok jeg imot 5.500 nye studenter på UiTs campuser i Tromsø, Alta, Narvik og Harstad. De er privilegerte unge mennesker, og det følger ansvar med privilegier.

De jobbene våre nye studenter skal ut i om noen år, fantes ikke for 10 år siden, for fem år siden – de finnes kanskje ikke enda i dag.

De er privilegerte fordi de har fått plass populært og godt universitet. Mange har jobbet hardt for å komme inn og har passert et trangt nåløye for å kvalifisere seg til å ta høyere utdanning. Bak hver og en av dem står det mange som ikke kom inn.

Av ansvaret som følger med, hører blant annet ansvaret for å lede vei inn i et ukjent arbeidsmarked.

Heldigvis er studentene selv dette ansvaret bevisst. Tidligere denne måneden skrev bioteknologi-student Najam Zubair i Nordlys om studentlivet at : ”Det viktigste er naturligvis å prestere bra på det skolerelaterte. La oss likevel være ærlige - trenger vi å huske alle formler og lignende når vi i arbeid kommer til å bruke programvarer som allerede er programmert med disse? Svaret er simpelt nei. Vi må tenke nytt, vi må lede vei!”

Najam hadde også en oppfordring til studentene om å være nysgjerrige, om å oppsøke framtidige arbeidsgivere og å skaffe seg erfaring. Det handler om å forme sin egen fremtid.

Dette er en viktig oppfordring. De jobbene våre nye studenter skal ut i om noen år, fantes ikke for 10 år siden, for fem år siden – de finnes kanskje ikke enda i dag. Arbeidsmarkedet og krav til kompetanse forandrer seg raskt. To av tre barn som begynner på skolen i dag, vil få arbeid som ikke finnes i dag. Dette er det World Economic Forum som sier i en rapport om fremtidens arbeidsliv. Våre studenter er privilegerte som får ta utdanning ved UiT, og med privilegiet følger et ansvar for å vise veg, og for å bruke den kunnskapen de får til å forme fremtidens jobber, arbeidsmarked, være drivkreftene Nord-Norge. De er studenter Nord-Norge, Norge og verden trenger for et grønt skifte, for en post-petroleum tid. Jeg ønsker dem lykke til.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse