Nyhetsbildet: Ulv, ulv!

Det er viktig å tjene penger, men jeg mener man samtidig kan gjøre en skikkelig god og grundig jobb og bevare sin troverdighet som samfunnsaktør.

Jeg har en stund prøvd å følge med i nyhetsbildet for å se om ikke de store innen media skal komme skikkelig på banen i forhold til Langtidsplanen for Forsvaret. Men, nei. De store innen media har ikke tilfredsstilt meg i så henseende. De tenker vel at Stortinget har vedtatt en langtidsplan og at denne nå bare får gå sin gang…,  det berører jo bare noen få i Nord-Norge. Jeg tillater meg å minne om Rolf Jacobsens dikt «Mot Nord».

Jeg synes generelt de store innen media har latt seg henfalle til lettvintheter. Det vil si jeg synes de presenterer stort sett bare sensasjoner. Saker som selger, saker som skaper blest og setter armer og bein i bevegelse der og da, men som egentlig er «ikke-saker». Saker som jeg mener ikke berører, eller tilfredsstiller andre i noen særlig stor grad enn dem som skaper dem. Ferske eksempler på slike saker, i mine øyne, er referat fra Eirik Jensens værmeldinger, rapport fra NVE om hvor lite snø det er denne vinteren sammenlignet med 50-tallet, TV-program som mesternes mester, kjendis-mesternes mester, kokkekonkurranser, mat og vin hjemme hos… og annet pjatt… og ny landslagstrener i herrefotball…

Alt dette er, ifølge noen (redaktører?), svært nyttig informasjon… opplysende… og kunnskap av særlig betydning for samfunnet…og gir store bidrag til samfunnsdebatten… Jeg tror imidlertid vektingen av slike «lette» saker, fort kan skape unødig splid blant folk. Forstyrrelser og støy, botoximplantat, kjønnsleppemodifisering og oppstramming av pung… Godt stoff!

Men, dette er jo sikkert mye billigere for mediehusene. Journalistene slipper unna mye arbeid med mulige interessante spørsmål som angår samfunnsutviklingen – det kan sikkert være ganske slitsomt å tenke litt. Tidsbruk og grundighet i saker er ressurskrevende på mange måter må vite. Det er viktig å tjene penger, men jeg mener man samtidig kan gjøre en skikkelig god og grundig jobb og bevare sin troverdighet som samfunnsaktør.

Så skal jeg selv sette saker opp mot hverandre:

Ulvedebatten er selvsagt viktig, både for de som lever og bor i «ulve-land», men også for Norge med hensyn til rovdyrforvaltningen og de internasjonale forpliktelser vi har i denne sammenheng. Men, hvorfor vektes denne så til de grader mye mere i riksmedia i forhold til langtidsplanen og spørsmålene som reises av så mange kompetente folk mot denne med tanke på Forsvarets kampkraft, kvalitet, bruk av/sløsing med milliarder av offentlige kroner, beredskap for både politi og forsvar, og – ikke minst – landets sikkerhet? Jeg kan bare ikke fatte og begripe hvorfor dette ikke er av større interesse for riksmedia. Har det med geografi å gjøre?

Lokale og regionale media i de områder som berøres sterkest av Stortingets vedtak av langtidsplan er nesten de eneste, som jeg kan se, som omtaler dette. Om de store media er interessert, men synes det er litt mye jobb, så er jeg helt sikker på at de vil finne kompetent og kvalifisert hjelp i å få frem kvalitativt god og tung informasjon med hjelp fra for eksempel godt kvalifiserte og kompetente ressurspersoner i FB-gruppene “Bevar Andøya Flystasjon” og “Bevar 339skv og hovedbasen for helikoptre på Bardufoss”. Det ser for meg ut som de sitter på mye «snacks».

Nyhetene i riksmedia kl 12 onsdag 1. feb 2017 handler om ny landslagstrener i herrefotball. Det ble en svenske. Interessant og spennende. Sikkert kjempebra for landslaget i fotball – og for hele Norge! De prater enda om dette idet klokka mi passerer 12.45. Journalistene har tydeligvis forberedt seg godt. De stiller spørsmål ved hans fotballfilosofi, om hvorvidt det skal satses på underholdende fotball eller kynisk effektiv fotball. Mannen driter i hvordan man spiller, bare man vinner! Yes! Det gledes! Nå tar vi bronsje i VM og gull i EM!

Det må på tampen her sies at jeg lar meg imponere av noen lokale mediehus sin dekning av langtidsplanen. Andøyposten og Bladet Vesterålen gjør virkelig en super innsats for sine lokalsamfunn/region, der de med marginale ressurser greier å jobbe frem stoff, og de stiller oppriktige og berettigede spørsmål om etablert «fakta». De deltar også der det «skjer», på folkemøter, i fora der våre tillitsmenn og tillitskvinner møtes og diskuterer. Dette skulle kanskje bare mangle, men det er derfor jeg er så skuffet over de «store» som DB, VG, Aftenposten, TV2 og NRK. Apropos NRK; Brennpunkt…hvor er dere? Dessuten trodde jeg NRK-Nordland hadde etablert ei «grave-journalist-guppe» i samarbeid med Nordnytt. Stemmer dette? Hvor er den? Tar jeg feil? Har de gravd seg ned? La oss ikke håpe det.

Andre media som fortjener positiv omtale i forbindelse med at de blant annet forsøker å løfte problemstillinger om basevalg og spørsmål om tall knyttet til langtidsplanen er Klassekampen og Aldrimer.no. Fortsett med det. Ifølge Odd Einar Dørum må man ikke gi seg. Man må gjenta og gjenta og gjenta.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse