Martin Henriksen, bildet, hever at utflytting av statlige arbeidsplasser ikke kan skjule at Nord-Norge har tapt på borgerlig regjering.

Plaster på såret fra Høyre

Oslo er den store vinneren med Høyre og FrP i regjering, ikke Nord-Norge, skriver Martin Henriksen (Ap).

Høyre har innsett at sentraliseringspolitikken gir dem kraftig motbør i Nord-Norge, Vestlandet og Trøndelag. Derfor selger de nå ut et budskap om at arbeidsplasser skal opprettes utenfor Oslo. 

Regjeringa skal ha honnør for at vil utrede etablering av arbeidsplasser andre steder enn Oslo. Det er gledelig - og på tide. Arbeiderpartiet er grunnleggende positiv til å etablere statlige arbeidsplasser i andre deler av landet enn Oslo. Digitalisering og ny teknologi gir oss nye muligheter til å plassere kompetansearbeidsplasser og ledelse utenfor Oslo og de store byene. Vi har nettopp fått se regjeringens opplegg og skal studere det nøye før vi sier ja eller nei til de enkelte forslagene.

Når jeg og mange med meg ikke tar bølgen over regjeringas siste nyhet, er det fordi vi har sett en annen politikk bli ført de siste årene.

Dropp glansbildene 

Kommunalminister Jan Tore Sanner og resten av Høyre-folkene kan spare seg glansbildene om egen innsats for å flytte arbeidsplasser ut i landet. Denne regjeringa har ikke vært noen lykke for distriktene eller distriktsarbeidsplasser.

Sannheten om statlige arbeidsplasser er følgende:

Oslo er den store vinneren med Høyre og FrP i regjering, ikke Nord-Norge. 

Nord-Norge fikk i perioden 2006-2014, under rødgrønn regjering, 13 prosent av alle nye statsansatte. I årene 2014-2016 har dette sunket til 6,6 prosent. I perioden 2014-2016, med Høyre ved roret, kom til sammenlikning 48 prosent av alle nye statsansatte i Oslo. Arbeidsplasser som har blitt flyttet, ble ikke først og fremst flyttet til distriktene, men mellom de fire største byene. 

Høyre kan også spare seg sin selektive tallbruk om hva som skjedde under rødgrønn regjering. Her er fakta: rundt 1300 statlige arbeidsplasser ble foreslått etablert og flyttet utenfor Oslo i årene 2005-2013 (iflg tall fra KMD, gjengitt i VG). Det er langt fra Sanners lek med tall. 

En lang sentraliseringsliste 

Før Høyre tar et oppgjør med egen sentraliseringspolitikk har vi grunn til å vente med jubelen. 

Lista over arbeidsplasser som er flytta fra nord på 3,5 år er lang. Blant eksemplene finner vi:

Direktoratet for økonomistyring i Vadsø og Tromsø

Lånekassens avdeling i Tromsø

Fiskeridirektoratets regionkontor i Vadsø

Nettjenesten Klara Klok i Nordland

Rettshjelpkontoret i indre Finnmark

Legg til tvangssammenslåing av kommuner og fylker, ønsker om å sentralisere skatteinnkreving og tingrettene, omorganisering av Veterinærinstutitt i Harstad og Tromsø, eller faren for at flere hovedkontor flyttes – som Senter for IKT i utdanningen og Norgesuniversitetet i Tromsø.

Dessuten er statlige arbeidsplasser en liten del av den samla distrikspolitikken. Summen av sentraliserende tiltak trekker i motsatt retning. Vi har sett kutt i budsjettene til Finnmark, Troms og Nordland, kutt i regionale utviklingsmidler, sentralisering av makt fra Innovasjon Norges lokale kontorer, kutt i bredbåndsutbygging og manglende oppfølging av av havner, farleder og fiskerihavneanlegg. For å nevne noe.

Oppsummert: Halvparten av nye statlige arbeidsplasser siden 2014 er plassert i Oslo. Summen av den samla distriktspolitkken slår ikke nevneverdig godt ut for Nord-Norge.

Dersom desentralisering virkelig hadde vært viktig for Høyre, hadde de ikke venta til siste liten med et slikt velgerfrieri. Det er vanskelig å se forslagene om etablering av arbeidsplasser utenfor Oslo som noe annet enn et lite plaster på såret etter 3,5 år med sentralisering under Høyre og FrP-regjeringa.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse