Frp og Kyspartiet var blant partiene som gikk fra kommunestyremøtet. (Foto: Oddgeir Isaksen)

Politisk skandale

Vi vil våge oss med en påstand om at dersom det er pengene som er det viktigste, bør man holde på med andre ting enn politikk og arbeid for fellesskapet.

Det var et pinlig skue vi ble vitne til i kommunestyresalen i Alta mandag. Scenene som utspilte seg da flere partier brøt loven og forlot salen i protest da de mistet flertallet, var ikke et demokrati verdig. Det mangler trolig sidestykke i norsk politikk.

Tilliten til politikerne i Alta var nær nullpunktet på forhånd. Nå er den trolig på minussida.

Hele bakgrunnen for saken synes å være den betente saken om politikerlønningene. Her har man vært såpass ivrige etter å danne en posisjon på blågrønn side, at man har brukt av fellesskapets midler for å kjøpe seg denne enigheten med politiske kjøttbein.

Vi vil våge oss på en påstand om at dersom det er pengene som er det viktigste, så bør man holde på med andre ting enn politikk og arbeid for fellesskapet. Hovedmålet må være å forvalte fellesskapets ressurser på en best mulig måte. Om man har andre intensjoner, så bør man finne noe annet å holde på med.

Ellinor Nilsen ønsket ikke å være med på denne pengegaloppen, og fastholder at det var dråpen som fikk det hele til å renne over. Det er en tøff beslutning å ta, som det står respekt av.

Det er ikke velgerne som har vært satt i førersetet i det som har foregått etter valget i Alta kommune. Det har vært forhandlet på to fronter, det har vært skrevet avtaler som ikke er verdt papiret de er skrevet på, og nå i siste instans har det vært brudd med partigruppa.

Det som er helt sikkert, er at det blir en vanskelig politisk situasjon i Alta. Flertallet er skjørt, og vil trolig forandre seg fra møte til møte ved eventuelle forfall.

Det er grunn til å tro at det blir et voldsomt kjør mot Ellinor Nilsen etter bruddet med partigruppa, og flertallet som vippet. Her bør man tenke på at det også er enkeltpersoner involvert. Nilsen har handlet ut fra sin overbevisning, en beslutning det står respekt av. Selv om det selvfølgelig er et demokratisk problem når slike hendelser inntreffer. Det er helt klart forståelig at frustrasjonen er stor på blågrønn side, og helt sikkert kommer til å være det i lang tid fremover.

Det er fortsatt noe tid før kommunestyret igjen settes. Spørsmålet er om det enda er en variant vi ikke har sett. Det vil i så fall ikke lengre være overraskende.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse