Det er vel ikke helt urimelig å konstatere at den siterte uttalelsen fra statsministeren til Nordlys 23. januar burde kommet med et «siste forbruksdag»-stempel som sa at varen ikke var brukbar etter 27. februar

I et intervju med Nordlys 23. januar i år uttalte statsminister Erna Solberg: «Jeg kommer ikke til å kommentere innholdet i den nasjonale transportplanen før vi faktisk legger den frem». Den nye NTP-en skulle etter planen legges frem før påske. Vel en måned senere, tirsdag 28. februar, hadde statsministeren funnet veien til Bodø, og kunne på en innkalt pressekonferanse meddele følgende om den kommende NTP-en: «Vi lager tidenes mest ambisiøse NTP. Veibevilgninger til Nordland er doblet under regjeringen - til 12 milliarder i hele Nord-Norge». Avisa Nordland rapporterte videre: «Statsministeren bekrefter så at Bodø får friske midler fra regjeringen på 2,4 milliarder til prosjektet “Ny by, ny flyplass”.

Så reiste statsministeren til Bergen, holdt ny pressekonferanse der hun meddelte om godbitene for Vestlandet som kommer i NTP-en. Og alle hjerter gledet seg. Men var pressekonferansene statsministeren holdt denne dagen i Bodø og Bergen fremleggelse av den nye NTP-en? Nei, det var det ikke. Det var heller ikke for å fremlegge NTP-en vi fikk samferdselsminister Ketil Solvik-Olsens noe mystiske opptreden i Tromsø samme dag. Men han endte nå med å fortelle at E8, den nye innfartsveien til Tromsø, var med i den kommende NTP-en. Som ennå ikke var lagt frem.

Og sånn fortsatte det. I alle nasjonale medier var toppsaken at regjeringen ville bruke 1000 milliarder kroner på samferdsel de neste tolv år. Tusen milliarder! Og fortsatt var det uklart om dette er noe regjeringen bare drømmer om, eller om det står i den nye, nasjonale transportplanen. For den var altså ikke lagt frem.

Det er vel ikke helt urimelig å konstatere at den siterte uttalelsen fra statsministeren til Nordlys 23. januar burde kommet med et «siste forbruksdag»-stempel som sa at varen ikke var brukbar etter 27. februar. Men et slikt stempel var litt vanskelig å få øye på. Noen vil muligens mene at statsministeren ikke har holdt ord. Og at hun og regjeringen ikke vil svare på direkte spørsmål fra journalister om NTP-en, men lekker som en sil når det passer dem selv. Til det er å si at dette er ikke noe nytt, det er ikke bare denne regjeringen som har holdt seg med en tilsvarende mediestrategi. Også de rødgrønne danderte og timet budskapet til tidspunkter som passet og på arenaer der de selv hadde den fulle og hele regien.

Problemet er at maktens propagandamaskineri utgjør en sterkt voksende næring. Mens det blir stadig færre journalister i kongeriket har antallet kommunikasjonsrådgivere eksplodert, som det ble påpekt i TV2-programmet Underhuset i forrige uke. Det finnes over 2000 av denne arten ansatt i det offentlige Norge. I regjeringen sitter det 18 statsråder som holder seg med ikke mindre enn 115 pressekontakter som ikke minst har som oppgave å være politiske støtdempere mot pressen. I tillegg kommer rådgivere, taleskrivere for ministrene og til og med eksternt innhyrte kommunikasjonsrådgivere til spesielle oppdrag og anledninger. Alt dette betales med folkets skattepenger i den ene hensikt å fremstille regjeringen i et godt lys.

Valgåret 2017 har allerede vist klare tegn til å bli regjeringspropagandaens foreløpige toppår. Før dette var det bare daværende justisminister Anders Anundsens egenregisserte film om hvor ettertrykkelig dyktig og vellykket justisministeren (han selv) var, som toppet lista over sløsing med skattepenger til egennyttige formål. Nå stiger imidlertid Erna opp med sine 1000 milliarder og inntar øverste trinn på pallen. Men de 1000 milliardene som Solberg-regjeringen har fortalt de skal bruke de neste 12 årene på samferdsel, eksisterer ikke. Om dette Onkel Skrue-tallet skulle dukke opp i NTP-en, gjør det ingen forskjell. Dette er luftpenger som ikke finnes noe annet sted enn i regjeringens valgkamppropaganda. I tillegg er sannsynligheten for at Solberg-regjeringen vil sitte til minst 2029 forsvinnende liten.

Man kunne begynne å lure på om de omfattende lekkasjene fra regjeringen var et endetidstegn, at skuta hadde sprunget fullstendig lekk og var på vei ned i dypet, ned til opposisjonens skyggedal. Hver og en får gjøre opp sin egen mening. Men ingen trenger tvile på at det er et tegn i tiden. Vi kan fra nå av forvente at når statsministeren eller noen av statsrådene svarer journalister at dette kan de ikke svare på fordi saken skal fremlegges i sin helhet på et senere tidspunkt, trenger det ikke nødvendigvis være et helt sannferdig svar.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

På forsiden nå

Jeg registrerer at Tove Karoline Knutsen (Ap) på tampen av sin stortingskarriere engasjerer seg for å frata folk i Tromsø valgfriheten innen pleie og omsorg.  I et leserinnlegg i Nordlys 15.

1
32

De 2 fylkeskommunene er uenige om det meste i prosessen om sammenslåing. I saken om regionhovedsete er man tilsynelatende enige om en vidtgående desentralisering og spredning av funksjoner og arbeidsplasser.

4
19