Ragnar Olsen har gjort en imponerende innsats i løpet av sine 50 år i kulturens tjeneste. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Gratulerer, ridder Ragnar!

En mer vel fortjent St. Olavs orden skal man lete lenge etter.

En oversikt viser en formidabel produksjon i løpet av de 50 årene han har vært en drivkraft i nordnorsk og norsk kulturliv.

En av Nord-Norges fremste kulturpersonligheter, Ragnar Olsen, blir fredag slått til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs orden for sin innsats for norsk kulturliv. Selv sier Olsen, på sitt beskjedne vis, at «det er vanskelig å se hva jeg kan ha gjort for å fortjene dette».

Neida, vanskelig er det ikke. En oversikt over Ragnar Olsens innsats viser en formidabel produksjon i løpet av de femti årene han har vært en av drivkreftene i nordnorsk og norsk kulturliv. En mer imponerende CV skal man lete lenge etter. Her er viser, teaterstykker, tekster og gjendiktninger vi alle har et forhold til.

Helt fra han som 17-åring tok sine første gitargrep og var med å starte viseklubb på hjemstedet Finnsnes, har Ragnar Olsen vært i kulturens tjeneste. Han er født i 1950, og da den internasjonale folkevisebølgen slo inn over Norge tjue år seinere, fikk den sitt helt særegne utslag i Nord-Norge, som prisvinneren skriver på sin hjemmeside.  Ragnar Olsen ble en viktig aktør i det nordnorske kultur-opprøret, med EEC-kamp, utvidet fiskerigrense og kampen mot oljeboring og sentralisering som vesentlige drivkrefter.

Ragnar Olsen har i sine tekster alltid talt arbeidsfolkets og småkårsfolkets sak, med språklige presisjonstrefninger mot makthavere både i nord og sør. At han også hele tiden har hatt Nord-Norge, fra Finnmark til Helgeland, i sitt hjerte, levner tekstene ingen tvil om. 

Repertoaret synes grenseløst. Olsen har skrevet viser, teaterstykker og tekster, og samtidig lagt ned en imponerende innsats som oversetter. Shakespeare,  Brecht, Holberg, Strindberg, Lindgren, Ibsen og mange flere, er oversatt eller gjendiktet i nordnorsk språkdrakt. Populære musikaler likeså. En rask oppsummering viser hele 63 oversatte eller gjendiktede verk i tillegg til alt annet!

Plateutgivelsene er også mange. Fra de første innspillingene med «Ungdomslaget Ny Von» på syttitallet, via samarbeidet med Sverre Kjelsberg til visegruppa Boknakaran, som siden 1992 har vært hans musikalske hovedprosjekt. Boknakaran har vært en populær formidler av kjente og kjære viser gjennom alle disse årene.

Ragnar Olsen er en beskjeden mann som sier han trives best med å spille sammen med andre. Og han framhever spesielt unge artister, for det er ekstra stas å jobbe sammen med ungdommen.

Mer ridderlig kan det knapt bli!

Vi gratulerer med en høyst vel fortjent St. Olavs orden!

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!