Nedbyggingen av den norske landmakten har skjedd mens både Sp, KrF, Høyre, Venstre, Ap og SV har sittet i regjering.

Den russiske ambassadøren i Norge har sendt flere skarpe noter til regjeringen og klaget på norske militærøvelser og norsk forsvarspolitikk i det store og hele. Ifølge ambassadføren ruster Norge kraftig opp og gir amerikanske avdelinger varig oppholdstillatelse her i landet. Alt dette bekymrer Russland sterkt, skal vi tro ambassadøren. Vel, det er ingen grunn til å tro ham. For på ambassaden leser de helt sikkert norske aviser, og det som publiseres om Forsvaret der burde alene tjene til beroligelse nok overfor russiske myndigheter.

Faktisk tror jeg russerne rett som det er morer seg storlig. Tirsdag 4. april må for eksempel ha vært en heidundrende festlig dag for ambassadøren og hans militærattacheer. Da kunne Aftenposten melde over hele førstesiden: “Hæren kan bare forsvare et område på størrelse med Vardø kommune”. Beskrivelsen kom fra brigader Aril Brandvik som leder den pågående utredningen om landmakten, altså om Hæren og Heimevernet (HV). Som kjent ble Hæren og HV utelatt fra Langtidsplanen for Forsvaret som kom i fjor. Forsvarsministeren mente landmakten trengte å utredes først og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen nedsatte et utvalg med Brandvik som leder til å gjøre jobben.

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

På forsiden nå

Det er vel et tegn på at man eldes, - det at man ser seg tilbake og sammenlikner ”før og nå.” Jeg har lenge hatt meninger om innvandring og integrering, - og det var ikke alltid like greit. De siste 3 til 4 årene har det imidlertid skjedd en endring.

0
15