Det er dessuten all grunn for Norge til å styrke forsvaret i nordområdene, skriver innsenderen. Her er Norges nye overvåkingsskip, Marjata, den fjerde i rekken med samme navn. Foto NTB scanpix

Russlands ansvar - og NATOs

Den ensidige versjonen der Russland gis all skyld hører vi altfor ofte fra NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg og fra Norges blå-blå regjering.

Den økte spenningen mellom Russland og NATO bekymrer. Russland har modernisert sitt militærapparat og vist vilje til å bruke det aggressivt, først i Georgia i 2008, senere i Øst-Ukraina og ved okkupasjonen av Krim-halvøya i 2014. Derfor er det forståelig at de baltiske land og Polen frykter Russland, og at de har bedt om og har fått NATO-styrker på sitt territorium. Det er dessuten all grunn for Norge til å styrke forsvaret i nordområdene ved å øke forsvarsbevilgningene til 2% av brutto nasjonalprodukt (BNP).

 

Likevel. Hvis bare dette sies, forties en del av sannheten. Og, hvis bare dette sies, skjønner vi aldri Russlands handlinger og vil aldri kunne sikre fred og lavspenning mellom Russland og NATO. Den ensidige versjonen der Russland gis all skyld hører vi altfor ofte fra NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg, fra Norges blå-blå regjering og for eksempel i lederartikkelen i avisa iTromsø 14. juli. Denne ensidigheten er farlig for Norge fordi Norge grenser mot Russland. En konfrontasjon mellom Russland og NATO andre steder kan derfor lett forplante seg til russergrensen i Sør-Varanger. Forsvarseksperten oberstløytnant Tormod Heier sier det slik til Klassekampen 16. juli:

 

- Desto mer Russland føler seg presset langs egne grenser i Østersjøen, desto mer mistenksomme vil de også bli overfor Norge i nord. Og, - Norges sikkerhet svekkes fordi NATOs framstøt i Baltikum ikke følges opp av beroligende tiltak. Dermed får hele strategien en noe ensidig slagside mot det militære, det avskrekkende og det aggressive.

 

Noen av NATO-landenes handlinger kan dessuten sies å ha vært med på å øke spenningen mellom Russland og NATO: Anerkjennelsen av utbryterstaten Kosovo ga Russland et påskudd for å gjøre det samme med Abkhasia og Sør-Ossetia (begge deler av Georgia) og senere Krim-halvøya. Krigen mot Gaddafi-regimet i Libya med et misbrukt FN-mandat svekket samarbeidsviljen mellom stormaktene. Vedtaket om å vurdere NATO-medlemskap for Ukraina og Georgia gjorde at Russland følte seg omringet. Regime-skiftet i Ukraina i 2014 foregikk også på en tvilsom måte. Hvis all skyld legges på Russland og ingen på NATO-landene blir det umulig å forstå og løse opp i den økte internasjonale spenningen. Det vil Norge tape på siden vi grenser til Russland.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse