For første gang på svært lenge opplever de at Venstre, på tross av et svakt velgergrunnlag, spiller en sentral rolle i norsk politikk.

Mange partier og organisasjoner søker til Tromsø for større konferanser og møter. Byen er populær, både for sin gjestfrihet og sitt berømte uteliv.

Fra fredag til søndag denne uken beærer Venstre ishavsbyen med å avholde sitt landsmøte her. Det er ikke umulig at de neste dagenes møtevirksomhet vil foregå i en lettere animert stemning, ikke som følge av overforbruk av utelivets fristelser, men som en konsekvens av partiets ferske, politiske seier.

At striden om de lengeværende asylbarna som man krevde skulle få sin sak prøvd på nytt, fant sin løsning onsdag kveld, har ganske sikkert ført til en sterk indre jubel i et parti som ikke er bortskjemt med politiske seire.

For det er nok slik, som en betydelig politisk seier, Venstre selv opplever det. Og ikke uten en viss rett.

Partileder Trine Skei Grande kommer garantert i sin landsmøtetale til å bruke løsningen av asylbarnsaken som et bevis på at Venstre har fått gjennomslag, og at rollen som støtteparti for den blåblå regjeringen gir politiske gevinster for partiet.

For første gang på svært lenge opplever de at Venstre, på tross av et svakt velgergrunnlag, spiller en sentral rolle i norsk politikk. 

Som kjent har alle medaljer en bakside. For hvert kompromiss støttepartiene og regjeringen inngår vil Venstre og KrF på sett og vis bli bundet sterkere til den politiske masta som det blåblå regimet utgjør. Det betyr at Venstre i større grad er med å bære ansvaret for all politikk regjeringen iverksetter.

Og med gjennomslaget for denne ukens ultimatumsstrategi fra Venstre og KrF, vil nok fristelsen være stor til å utkjempe nye slag mot særlig Frps innflytelse. De to støttepartiene kan i så måte ha fått blod på tann og være troende til å utløse flere kriser for Erna Solbergs borgerlige allianse. 

En av de sakene som Venstres landsmøte skal behandle, er et forslag om en brutal endring av de gunstige skattereglene petroleumsnæringen nyter godt av. Her skal partiet hente atskillige milliarder som de ønsker å bruke til å fremme det som er landsmøtets store visjon og parole: Grønn vekst.

Det er trolig at forslaget vil bli vedtatt. Verken NHO eller statsminister Solberg kommer til å bli særlig begeistret hvis så skjer. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

På forsiden nå

Det er vel et tegn på at man eldes, - det at man ser seg tilbake og sammenlikner ”før og nå.” Jeg har lenge hatt meninger om innvandring og integrering, - og det var ikke alltid like greit. De siste 3 til 4 årene har det imidlertid skjedd en endring.

0
15