LANDSMØTE: I Tromsø fredag, Venstres Trine Skei Grande. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB/Scanpix

Selvrosens edle kunst

Det er like fullt overveiende sannsynlig at landsmøtet vil bli en aldri så liten oppvisning i selvrosens edle kunst.

Hvis man ikke visste bedre, skulle man tro Trine Skei Grande styrte Norge nesten alene. I fredagens «Politisk kvarter» på NRK, direktesendt fra Venstres landsmøtehotell i Tromsø, var partilederen så høy og mørk når det gjaldt Venstres gjennomslagskraft og betydning i norsk politikk, at vi bare kan beundre Skei Grandes evne til å skyve den ubehagelige virkeligheten under teppet. I Venstres hage er gresset grønnere enn noen andre steder, skal vi tro fortellingen partilederen spant på.

I virkelighetens verden er det fordums så viktige Venstre i dag et lite parti, som har spilt en høyst marginal rolle i norsk politikk i flere tiår nå. Mens partiet lenge søkte å fremstille seg som de små og mellomstore bedrifters beste venn, har Venstre de senere år    ikledt seg en grønn drakt som miljø- og klimaparti, uten at oppslutningen ser ut til å ha vokst av den grunn. At partiet nå holder klimafornekterne i Frp inne i regjeringskontorene, og samarbeider med ytterste høyre lokalt rundt i Norge, bl.a. i Tromsø og Troms, forsterker bare inntrykket av et parti som ofte fremstår som en omvandrende selvmotsigelse.

Det er like fullt overveiende sannsynlig at landsmøtet vil bli en aldri så liten oppvisning i selvrosens edle kunst. Dette på tross av, og samtidig som de norske asylsøkerorganisasjonene, bl.a. NOAS, hevder at Venstre har blitt rundlurt i forhandlingene om en løsning på asylbarnsaken. Kompromisset som er inngått mellom regjeringspartiene og støttepartiene KrF og Venstre, har ifølge kritikerne ført til en innstramming, og ikke en liberalisering av norsk flyktning- og asylpolitikk. Hvordan dette skal bortforklares på helgens landsmøte, kan bli en av de mer interessante øvelsene i politisk spinning vi kan beskue denne våren.

Venstre er Stortingets tredje minste parti, og uten representasjon fra Nord-Norge. Ute i det lokalpolitiske Norge står Venstre også svakt. I de fleste kommunestyrer og fylkesting er partiet av de aller minste. Man kan selvsagt være lykkelig også som liten, men selvbedrag er aldri noen anbefalt lykkediett. Vi venter spent på landsmøtets realpolitiske tilnærminger. Hvis de kommer.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse