Skandaløs flyskatt

– Venstre befester sin posisjon som et distriktsfiendtlig parti uten særlig realitetsorientering.

Til tross for mange advarsler, har Venstre på arrogant vis avfeid bekymringene

En rekke flyplasser i Finnmark, blant dem Alta, Vadsø og Hammerfest lufthavner, står i fare for å miste avganger som følge av innføring av avgift på 88 kroner per billett. En lignende avgift er blitt forsøkt i Nederland og Irland, men den ble fjernet igjen, ifølge luftfartsorganisasjonen IATA.

Partiet som står som regissør bak avgiften, er ikke overraskende Venstre. De befester med dette sin posisjon som et distriktsfiendtlig parti uten særlig realitetsorientering. Symbolpolitikk synes å være det viktigste, det har man sett i en rekke saker.

1. april neste år skal flyskatten innføres. Til tross for mange advarsler, har Venstre på arrogant vis avfeid bekymringene. Da Moss lufthavn Rygge gjorde gjeldende at nedleggelse kunne bli alternativet, svarte finanspolitiske talsmann Kåre Breivik med å avkreve dokumentasjon. Heller ikke det at avgiften har havarert i andre land, ser ut til å bekymre han og hans parti.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gjør det eneste han kan i denne saken, han holder kjeft og ville ikke kommentere saken mandag. Forståelig, ettersom det er vanskelig å forsvare en slik idioti. Da er det nesten bedre å la være.

Flyselskapene avviser at dette får noen som helst form for miljøgevinst, som tilsynelatende skal være målet. Det man oppnår er nemlig bare at flyene flyttes til andre ruter. IATA sier norsk luftfart allerede betaler to ganger for CO2-utslipp, gjennom EUs kvotesystem og gjennom CO2-avgift på drivstoff. Da blir dette forslaget helt hull i hodet.
Det er ikke lenge siden Venstre, for øvrig også samme Breivik, stilte en rekke spørsmål til departementet angående særordninger på elektrisk kraft i Nord-Norge og høyere beskatning av alminnelig inntekt i Nord-Troms og Finnmark. Han avviste da overfor iFinnmark at det var aktuelt å gjøre noe med ordningen. Det er det vanskelig å feste noe særlig lit til. Når man etterspør dokumentasjon, er det åpenbart at man ønsker å bruke dette til noe. Det vil ikke komme overraskende dersom Venstre på et tidspunkt også har planer om å fremme forslag knyttet til fjerning av fordeler i tiltakssonen.

Venstre gjorde et godt valg i Finnmark og særlig Alta, hovedsakelig på grunn av en tøff linje med krav om sykehus i Alta, også det ren symbolpolitikk. La oss håpe ikke altaværingene lar seg forlede i tiden som kommer. Venstres handlinger viser nemlig at finnmarkinger ikke har noen grunn til å stemme på partiet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse