Foto: Scanpix

Skattekutt dårlig virkemiddel på arbeidsplasser

Skattekutt er definitivt en av de dårligste løsningene for å skape vekst, mener Torbjørn Bongo (Ap) - og gir et tenkt eksempel.

Det virker som om skattekutt er svaret nesten uavhengig av spørsmålet.

Ønsker du å legge til rette for flere og nye arbeidsplasser er skattekutt et dårlig virkemiddel. Det finnes langt mer effektive tiltak.

Det har de siste månedene vært en omfattende debatt om skattekutt er egnet som virkemiddel for å skape flere arbeidsplasser. På den ene siden finnes flere økonomer og økonomiske forskere som viser til til at skattekutt er svært lite effektivt for å skape arbeidsplasser. På den andre siden finner vi flere borgerlige politikere som later til å tro at skattekutt er løsningen på alle problemer.

Også lokalt har Høyremann og tidligere banksjef Rolleid Lind, skrevet varmt og langt om skattekutt. Det virker som om skattekutt er svaret nesten uavhengig av spørsmålet. Men også Statistisk sentralbyrå (SSB) har vurdert saken. En søk på deres hjemmesider, får frem mange rapporter som viser at skattekutt er dårlig på å skape arbeidsplasser. Og det er ikke bare rapporter det siste året. Det er de samme funn mer enn ti år tilbake i tid.

Et samfunn har et kontinuerlig behov for innovasjon og skape nye arbeidsplasser. I oppgangstider er det vesentlig lettere å skape disse. I oppgangstider er det betydelig mer vilje til å ta risiko, både som enkelt person og som bedrift. Du har tro på at investeringen vil gi deg mer penger tilbake. Ofte er arbeidsledigheten fallende og lav i slike tider. Men selv i slike tider tar de ulike aktørene en nøye vurdering av om det er mulig å tjene penger og hvor mye. Da er det ikke alle initiativ som kommer gjennom nåløyet.

Er det vanskelig i oppgangstider, så blir veldig mye vanskeligere enn i nedgangstider. Tider som er preget av liten vilje til risiko og flytting av kapital til sikre investeringer. Tider som er preget økende og høy arbeidsledighet. Tider hvor behovet for nye arbeidsplasser er spesielt høyt.

Skattekutt har den egenskap at den går i den enkeltes lomme, eller til eierene via en bedrift. La meg ta et tenkt eksempel, du som bedriftseier eller grunder har mulighet å investere i et prosjekt til en million kroner. Du kan enten finansiere alt fra egen lomme, eller gjennom en 50/50 fordeling av egenkapital og resten som støtte fra det offentlige.  Jeg er ikke tvil om at det siste alternativet vil fremstå som langt mer fristende enn det første. Spesielt i nedgangstider hvor viljen til risiko er lav.

Løfter vi blikket utenfor landets grenser, ser vi ingen sammenheng mellom lavt skattenivå og høy vekst. Snarere tvert imot, de nordiske land med med brede skattefinansierte velferdssamfunn klarte seg langt bedre enn landene lengre sør i Europa under finanskrisen.

Jeg er derfor av den meget klare oppfatning at hvis du har valget mellom å gi 10 mrd i skattekutt, eller å bruke 10 mrd til forskning, markedsføring, støtte- og låneordninger og utviklingsmidler, så er det siste langt mer egnet til å skape nye arbeidsplasser. Og ikke minst i nedgangstider, når behovet er størst.

Skattekutt er definitivt en av de dårligste løsningene for å skape vekst.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse