Kan man få foreslå stressmestringskurs, eller mindfullness, eller Northugen med foredrag om selvtillit, eller studietur eller (peri)ferie i Varanger?

Det er ganske søtt når Tromsø og Bodø avslutter fjoråret og starter det nye året med sin vanlige kjekling om hvem som er størst, flinkest og viktigst. Tuppen og Lillemor river hverandre i flettene. Den ene så sutrende at ingen kan ta det på alvor, den andre så belærende at vi små som står utenfor gjerdet bare venter på sukkertøy. Den ene har fått pryl. Den andre vil være storebror.

Hvis noen skulle være et øyeblikk i tvil om hva som er gode argumenter mot å slå sammen fylker i nord, er det bare å lese hva kommentariatet får seg til å skrive. I lyse stunder har jeg tenkt at Skjalg Fjellheim i Nordlys skrev sin regionkommentar om stakkars Tromsø med med et snev av ironi. Men mine mørkere sider har etterhvert kommet til at han mener hvert ord om all den urettferdige kritikken som rammer dette stakkars mobbeofferet som så gjerne vil være nordnorsk hovedstad.

Vi i mer ytre strøk må bruke mye tålmodighet og en god porsjon humor for å takle våre evig fornærmede storebrødre - som vel neppe kan sies å ha vokst på seg særlig selvinnsikt. Det kommer kanskje når voksesmertene avtar?  Det er mulig at kommentator Stein Sneve har rett i at Bodø har skaffet seg noen gode venner der i Salten. Men Skjalg som rett nok har jobbet seg fram til å bli en nordnorsk stemme som høres ut over landsdelens grenser, må nok se seg om etter flere venninner her i nord som liker han for den han er og ikke den han absolutt ønsker å være. Og som kjent; det er ikke størrelsen det kommer an på.

Hvis vi skulle satse på størrelsen – i Bugøynes, på Senja og i Brønnøysund – da burde vi vel ta 17. maitoget til Groruddalen? Ikke til Tromsdalen? Det finnes dem som på ramme hakke alvor hevder at det går an å leve og bo i Vestre Jakobselv med en fylkesmann i Vadsø. Som ikke er sur på Tromsø. Tvert i mot. Jeg drar på TIFF i neste uke og  vet at det blir fantastisk - og helt sikkert ikke bra for sommerkroppen 2017. Og med ei mor som kommer fra Bodø,  så jeg er faktisk glad i dem der også. Tro det eller ei.

Men å ha dem som storebrødre? Neida, de er så elendige på omsorg, dyp forståelse og kjærtegn. Vi er lei av kjeklinga når de konkurrer med hverandre og arrogansen når de seg på oss andre. Kan man få foreslå stressmestringskurs, eller mindfullness, eller Northugen med foredrag om selvtillit, eller studietur eller (peri)ferie i Varanger? Revy i Honningsvåg eller Tana kunne også gjort susen for slitne og redde sjeler i Norden Paris og i Stormens kroker.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

På forsiden nå

I norsk politikk er det flertallet – og ikke mindretallet, slik statsråd Per Sandberg later til å mene – som bestemmer hva som skal være rett i Norge. Sandberg har muligens misforstått dette siden har prediker et syn som ikke representerer flertallets- men mindretallet syn.

2
790

I et debattinnlegg i Nordlys 21.4.2017 trekker kommentator Tone Angell Jensen frem Steigen som eksempel på en kommune som blir brukt til fiskeoppdrett, men som ikke får noe igjen for det. 

0
0