I den mest sårbare perioden jeg forhåpentligvis skal ha i livet, vil jeg ha faglig tuftet, god omsorg.

I dag venter jeg barn nummer to. Sist var jeg gravid midt i nedbyggingen og omorganiseringen av jordmortilbudet i Tromsø kommune. I tillegg var det visst noe sommerferie og flytting av lokale som gjorde at fastlegen (og hans vikar igjen) skulle bli de som fulgte meg opp på slutten. For all del, flotte fagmenn, men ingen jordmødre med hundrevis av både svangerskap og fødsler i yrkeserfaringsbanken. Selv anbefalte fastlegen meg å primært bruke jordmor. 

Forrige gang fikk jeg nesten alle de timene jeg ideelt skulle ha hos jordmor så jeg skal egentlig ikke klage. I allefall ikke når jeg ser hvordan jordmorsituasjonen i Tromsø kommune er i dag. Denne gangen tenkte jeg at jeg skulle være tidlig ute med å booke meg inn hos jordmor. Men av tjenestens nettsted kan jeg lese at jeg nok ikke kan belage meg på time hos jordmor før i uke 24-25 av svangerskapet. Hvis jeg er heldig. Det er i dag altså 18 eller flere uker til. Det er fortvilende sier de, jordmødrene. Det tror jeg oppriktig på at de synes. Når man vet for en viktig og forebyggende funksjon jordmortilbudet har er det skremmende å se at ikke kommunen tar dette på høyere alvor enn mitt øye klarer å se.Og ja, jeg leser at de synes det er beklagelig. Det betyr lite i praksis.

I etterkant av forrige fødsel har jeg titusen spørsmål. Spørsmål jeg ikke var i stand å stille før jeg ble sendt ut av UNNs 48-timers barseltilbud, fortsatt svimmel og ør av både lykke og blodmangel. Nå har jeg lyst å bearbeide forrige fødsel slik at jeg ikke behøver å bruke energi på og bekymre meg mer enn godt er. Jeg vet at jeg og samboeren min skal klare å forberede oss på denne fødselen også, og at det nok helst vil gå bra, men jeg vil ikke gjøre det alene. Og jeg synes faktisk talt at Tromsø kommune skal tilby meg god oppfølging i svangerskapet. Hos jordmor.

Ikke hovedsaklig hos lege. Jeg jobber, jeg betaler økt eiendomsskatt og jeg hyler ikke rundt meg over bomringforslaget. Jeg er noe dårlig på kildesortering skal sies, men er jevnt over en anstendig borger. I den mest sårbare perioden jeg forhåpentligvis skal ha i livet, vil jeg ha faglig tuftet, god omsorg. Et tilbud jordmødre er skolert til å gi. Jeg vil bo i en kommune som prioriterer sine ufødte borgere, som gir deres mødre og fedre god oppfølging, og som i god tid før fødselen fanger opp de som trenger ekstra hjelp. Gi meg iallefall dette, så skal jeg selv ta ansvar for å unngå fødsel i ei nedbemannet helg eller ferieperiode på UNN.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

På forsiden nå

Først tenkte jeg å la dette ligge, det blir bare mer bråk av det. Men så fant jeg ut at ja, det SKAL bli bråk, jo mer bråk jo bedre!

12
582

Vi kan ikke fjerne statlige bevilgninger til trossamfunn og tro at ikke noe skjer med landet vårt. Det vil være slutten på folkekirken slik vi kjenner den.

1
37