FOLKEFEST: Slik så det ut på Stortorget i Tromsø under Rakettnatt i 2015. Foto: Nordlys

Takk for Rakettnatt!

Kulturbyen Tromsø viser seg nok en gang fra sin beste side med en ny Rakettnatt.  Festivalen går av stabelen i helga, og byen vår blir preget av både forventingsfulle festivalgjengere og spennende artister.

Miksen med lokale artister, nasjonale og internasjonale artister er blant tingene som gjør at hele Tromsø ser ut til samle seg bak festivalen. I tillegg er det mange som synes det er glimrende at  at byens eget torg blir omgjort til et yrende festivalområde.

Det var en nedtur da det som var Nord-Norges største utendørs musikkfestival, Døgnvill, gikk konkurs for noen år siden. Men Døgnvill har blitt erstattet av et konsept som ser ut til å være både robust og levedyktig.

Vi er imponerte over hva gründeren Erlend Mogård Larsen og hans samarbeidspartnere har fått til. Det har gitt Tromsø en helt ny dimensjon på sensommeren, når også studentene er med på å blåse liv i byen etter en døsig nordnorsk sommer.

Mogård Larsen overtok for noen år siden drifta av den karakteristiske vesle Rakettkiosken på Stortorget. Nå står den som et opplyst sentrum av et festivalområde som som vil syde av folkeliv hele helga. Da festivalen først ble lansert, var meningen å arrangere den i de tomme lagerbygningene til Mack sør i Tromsø sentrum, under navnet Polarie Music Fest, som fortsatt er navnet på selskapet. 

Vi kan trygt slå fast at Stortorget i Tromsø er et langt bedre festivalområde, og den tette tilknytningen til den helt spesielle lille kiosken på torget gjør at festivalen skiller seg ut i mengden. 

Festivalen er for lengst utsolgt og det blir nok en gang smekkfullt på torget. Det er også de næringsdrivende tilfredse med.  For ofte sliter de med ulike problemstillinger – for eksempel gravearbeid eller kjøpesentre utenfor bykjernen - som gjør at publikum velger bort sentrum.

Rakettnatt er derimot et initiativ som trekker folk til sentrum.  Det bør ikke bare næringsliv, men hele byen være glade for. Vi må alle støtte opp om tiltak som gjør Tromsø til en enda mer attraktiv kulturby.

Festivalen trekker også besøkende til byen. Dersom Rakettnatt fortsetter sin positive utvikling, kan det fort bli sensommeren eller høstens svar på TIFF (Tromsø internasjonale filmfestival) eller Nordlysfestivalen, to veletablerte kultur-festivaler som begge foregår i januar.

Tromsø har en rik historie innenfor populærmusikken, byen har levert mange artister som har slått gjennom nasjonalt. Det er nok å nevne Kirsti Sparboe, Espen Lind, Jørn Hoel, Röyksopp, Lene Marlin, Violet Road, Pussycats og i fjor sto stjerneskuddet Dagny på scenen. 

Kanskje kan også Rakettnatt bli en scene som, i tillegg til Buktafestivalen, bidrar til å ta vare på denne arven og få frem nye talenter.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse