Syriske flyktninger i Tyskland. Foto: Scanpix

Tenk om vi satset på syrerne

Vi må tenke skolering og ikke integrering. Gjennom skolering og utdanning kommer deltakelse og integrering av seg selv, skriver Eliana Lakis.

Vi må bygge opp menneskene på alle plan ut i fra den enkeltes forutsetninger.

Hvordan kan akademia bidra til å integrere flyktninger?

Hva vi kan gjøre og hvordan vi kan hjelpe for å få en bedre og verdifull hverdag?.

Integrering er blitt et belastet begrep med negativt fortegn. Fokuset har på mange måter blitt hvor vanskelig integreringen synes å være i stedet for å se på hva vi kan bidra med for å få det til.

Hvis vi tar de Syriske flyktninger og immigranter som et eksempel. En dag vil krigen ta slutt og mange av syrerne vil måtte reise tilbake. Hva tar de med seg tilbake og hva kommer de tilbake til? Syrerne reiste med et håp om et liv uten krig og elendighet, men kommer tilbake desillusjonerte, uten rotfeste i seg selv til ruiner av et land på bar bakke.

Tenk om vi var så framtidsrettet at vi kunne skolere dem mens de var her til å mestre tilbakesendelsen.

Tenk om vi kunne vise dem hvordan demokratiet, menneskerettene, likeverd, kvinnesyn, respekt mm. virker i et relativt fritt samfunn som vårt.

At de lærte at felleskap, arbeid, å betale skatt for fellesskapet og yte for hverandre er med på å sikre tilværelsen.

Tenk om de reiste tilbake med en ryggsekk av gode erfaringer og kunnskap som kunne være et godt grunnlag for oppbyggingen av framtidas Syria.

Vi må tenke skolering og ikke integrering. Gjennom skolering og utdanning kommer deltakelse og integrering av seg selv.

Vi kan gjøre enkle grep. Kulturarbeid med unge, gamle, kvinner og menn der vi og alle deltar.

Vi må bygge opp menneskene på alle plan ut i fra den enkeltes forutsetninger.

Så kan vi tenke mye større.

Tenk om vi satset på syrerne. Tenk om de reiste tilbake med iver, kunnskap og forståelse som en ressurs for landet sitt.  Som ledere og aktive initiativtakere til oppbyggingen. Det ville utvilsomt være den beste hjelpen og investeringen vi noen sinne hadde gjort overfor et ødelagt land som har tapt alt. For de som blir hos oss er skolering like viktig.

I stedet bruker vi store penger på nødhjelp, som er viktig nok i akuttsituasjoner, men det løser ingen problemer for framtida.

Vi lar syrerne i dag sitte på ventecelle i asylmottakene i årevis – naivt håpløst om man ønsker en bedre verden.

Livet på mottakene er kun desillusjonerende for den enkelte uten læring. Jeg oppdaget på et besøk at asylantene trodde laksen de fikk var tredjerangs mat kun for dem. Jeg forklarte at det var en av de beste fiskeslagene vi hadde.

Vi må ikke glemme at religionen er et grunnleggende verdisyn for mange og ikke kun en hobby. En som har tapt alt og ikke ser muligheter har ofte kun guds paradis å drømme om. Religion er de fattiges opium som Karl Marx sa. Våre ungdommer drømmer om å vinne i Idol og bli en stjerne, som deres opium.

Om vil skal gjøre en forskjell må vi skolere syrerne og flyktninger til å ville skape sine egne drømmer.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer