SAMARBEID: Fra møte i juni ifjor mellom den kinesiske ambassadøren, Wang Min, og fiskeriminister Per Sandberg i Gratangen i Troms. FOTO: Nils Mehren/ NRK

Tromsø sover i timen

Det regionale samarbeidet med Kina må høyere opp på dagsorden, skriver Nordlys i sin leder.

Det har gått et år og fire måneder siden Kina fikk ny ambassadør til Norge. Først denne uken får Tromsø besøk av Wang Min, Kinas «nye» ambassadør, hele ni måneder etter at forholdet mellom Kina og Norge ble normalisert. 

Her er det noen som har hatt for god tid. I mellomtiden har Nordland fylkeskommune hatt tre kinesiske delegasjoner på besøk, nettopp for å få på plass det regionale samarbeidet. Tirsdag denne uken dro en delegasjon fra Nordland fylkeskommune og reiselivet i Nordland til Kina.

Den nye arktiske regionen Troms og Finnmark må nå prioritere det regionale samarbeidet med Kina.  Under statsminister Erna Solbergs besøk i Beijing i april var kinesiske myndigheter svært tydelige på at de også ønsket samarbeid med Norge på regionalt nivå.

Dette er signaler som foreløpig ikke ser ut til å være tilstrekkelig oppfattet i Tromsø. Det er beklagelig. For både Troms og Finnmark, som framtidig motor i norsk økonomi, finnes det et stort potensial dersom mulighetene utnyttes.

Da må det blant annet gjøres en jobb for å få direkte flyruter fra Lakselv, Bardufoss og Evenes til Kina. I tillegg trengs et sterkere fokus på forlengelse av rullebanen i Tromsø, som er for kort til å ta ned større fly. Dette handler både om eksport av sjømat og tilrettelegging for turister fra asiatiske land.

Næringslivet i Troms er offensive og arbeider med å få opprettet et visningssenter for norsk sjømat i Kina. Dette har utgangspunkt i et arbeid som startet i oppdrettsmiljøene i Ibestad og Gratangen, i forbindelse med normaliseringsprosessen. Men den regionalpolitiske forankringen er foreløpig svak.

Her er det mye å lære av det Nordland allerede har gjort. Det handler om å ha en klar strategi, hvor næringslivssamarbeid står sentralt. Den siste delegasjonen fra Kina til Nordland hadde over 30 deltakere. Halvparten var kinesiske næringslivsaktører. Nordland fylkeskommune prioriterer sitt arbeid mot Kina, og bruker nødvendige ressurser på det. 

Det er nå på høy tid at de politiske miljøene i Tromsø prioriterer Kina i sine internasjonale strategier. Samarbeidet må inn i en etablert form. Det er pinlig at det ennå ikke har skjedd, i en by som gjerne bruker storslåtte ord om seg selv som arktisk hovedstad.

Både Tromsø kommune og Troms fylkeskommune har mye å gå på i sitt internasjonale arbeid. Vi håper derfor at den kinesiske ambassadørens fire dagers lange besøk denne uken, kan vise seg å bli et tidsskille.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!