Debatten om krigsdekorasjonene er altså en direkte følge av Oddmund Joakimsens bok fra 2010, skriver Nils Magne Knutsen..

Det var denne boka som fikk de første steinene til å rulle

Joakimsens bok har ikke bare fått litterær ros, men også stor militærfaglig anerkjennelse og er blitt pensum på Krigsskolen.

De siste ukene har det over hele landet rast en uvanlig hissig debatt om tildeling av dekorasjoner etter 2. verdenskrig. Denne debatten har en interessant lokal forhistorie:

I 2010 kom det ut ei bok som fornyet det bildet som inntil da var skapt av den norske innsatsen i kampene ved Narvik 1940. Boka var skrevet av en professor i nevrologi ved Universitetet i Tromsø, Oddmund Joakimsen. Etter mange års vandringer i det terrenget der kampene foregikk, og etter like mange års kamp med gamle feilkilder, kunne han gi et detaljert og oversiktlig bilde av de norske soldatenes heroiske innsats.

De fleste leserne mottok boka med begeistring, men de som heller ville holde fast ved det som sto i deres gamle bøker, ble skeptisk til denne nye versjonen av krigen. Jeg fikk selv erfare denne skepsisen: Jeg skrev en begeistret anmeldelse i Harstad Tidende av boka, og havnet straks i en langvarig og amper debatt med både faghistorikere og amatørhistorikere som ikke så noen stor verdi i Joakimsens bok.

Men Joakimsen lot seg heldigvis ikke skremme, og han fortsatte med å skape uro:

I et intervju med avisa iTromsø i april 2011 hevdet Joakimsen at den norske innsatsen ved Narvik var blitt undervurdert mht dekorasjoner etter krigen. Statssekretær Roger Ingebrigtsen reagerte raskt og tryllet fram penger, og vips var tre historikere engasjert i fem år for å undersøke saken. Det er disse historikernes rapport som de siste ukene har skapt så stor debatt. Debatten har vist at rapporten kan gå direkte inn i Asbjørnsen og Moe som eventyret om hvordan 15 millioner og 15 årsverk kunne resultere i absolutt ingen ting, bortsett fra nye bekreftelser på gamle feil om krigen i Nord-Norge.

Men debatt har det altså blitt: 

I sørnorske aviser er rapporten fra de tre historikerne blitt grundig slaktet av historikere som Tore Pryser,  Lars Borgersrud og Narve Fulsås, for det meste med kritikk knyttet til motstandskampen i Sør-Norge.  I Nordlys har historiker Arvid Petterson og redaktør Tone Jensen i sviende artikler belyst rapportens behandling av Nord-Norge.  Sist mandag kom så Oddmund Joakimsens artikkel i Nordlys der han med klare tall påviser hvordan de tre historikernes skandaløse usynliggjøring av kampene ved Narvik ligger til grunn for manglende dekorasjoner til Nord-Norge. 

Debatten om dekorasjonene er altså en direkte følge av Oddmund Joakimsens bok fra 2010 og intervju fra 2011. Kanskje har boka hatt følger også på andre måter: Det har i alle fall på flere hold oppstått en helt ny interesse for krigshistorie og for den virkelige historia om de dramatiske kampene ved Narvik i 1940. Joakimsens bok har ikke bare fått litterær ros, men også stor militærfaglig anerkjennelse og er blitt pensum på Krigsskolen. Joakimsen har også skrevet tekstene til de minnesteinene som er satt opp i Indre Troms.

I løpet av de siste par åra har Universitetet i Tromsø fått store bevilgninger til ny forskning om krigen; forøvrig kan avisene fortelle om planlagte TV-serier, filmer og bøker. Til denne utviklinga er det sikkert mange som har bidratt, men det som fikk de første steinene til å rulle, var utvilsomt Oddmund Joakimsens grundige bok, 5.000 eksemplarer for lengst utsolgt fra forlaget.

    

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse