Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke oppdatert på mulighetene for jernbane i nord, konstaterer Einar Sørensen. Foto: NTB Scanpix

Hva med Tromsbanen, Skei Grande?

Det var flere enn  Hilde Sagland i Tromskomiteen for jernbane som fikk seg et lite sjokk da Venstre-lederen Trine Skei Grande i en godt bortgjemt setning i en artikkel i Nordlys 3. november avlivet jernbane i Nord-Norge.

Skei Grandes svar til Hilde Sagland  (Nordlys 12.november) avslører  at Venstre-lederen i likhet med mange  i sentrale posisjoner ikke følger godt nok med i det som rører seg i landsdelen.  Det er ikke snakk om å «legge jernbaneskinner i kryss og tvers på vidda der det knapt bor folk».

Vi er i dag mest opptatt av er Tromsbanen - en regional  togløsning Narvik-Tromsø og Narvik-Harstad, som kan sammenliknes med Intercity-utbyggingen på det sentrale  Østland. Tromsbanen vil betjene Nord-Norges tettest befolkede og økonomisk viktigste region. Den  vil bidra til et hittil ukjent regionalt samarbeid mellom byene og tettstedene i landsdelens tettest befolkede og økonomisk sterkeste region.  I tillegg til banens åpenbare verdi for gods og sjømattransport.

Tromsø kommunestyre vedtok da også med et stort tverrpolitisk flertall den 15. juni i år i en høringsuttalelse om Nasjonal Transportplan (NTP)  for 2018 – 2029 å støtte Tromsbanen. NTP for 2018-2029 skal behandles av Stortinget neste vår. Tromsbanen bør være blant de prosjekter som skal gjennomføres i perioden. Venstre kan bidra sterkt til det, bl.a. som et av regjeringens støttepartier.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!