I LYKKELIGERE TIDER: I dag er ikke stemningen like god som da de høsten 2013 inngikk samarbeidsavtalen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Vil unngå mer asylbråk

Både Erna Solberg og Siv Jensen skjønner nok at de ikke kan vri seg unna å komme de to støttepartiene i møte i denne saken.

Erna Solberg har ikke bruk for at Venstres landsmøte skal bli enda en arena for et stormløp mot regjeringen i asylbarnsaken.

Før påske var Frps Jan Arild Ellingsen i krigshumør. Da refset han KrF og Venstre og truet med at Frp ville gjøre opprør og heller gå ut av regjering, enn at disse to tullepartiene skulle få viljen sin når det gjaldt gjenopptakelse av allerede utviste barnefamiliers asylsøknader.

Hva som har vederfartes Ellingsen i påskehøytiden kan man bare spekulere i. I alle fall har den iltre Frp-eren snudd og lagt seg på en langt mildere tone nå. Om han har blitt influert av Jesu kjærlighetsbudskap eller bare har fått et ublidt møte med Siv Jensen, vites altså ikke.

Vi holder en knapp på det siste. Partileder Jensen må ha gått lei av at Frps stortingsgruppe driver sin egen, svært høyrøstede politikk, på siden av den hun må føre i regjering sammen med Høyre.

Venstre og KrF har mer eller mindre stilt ultimatum i saken. De vil ikke finne seg i at lengeværende asylfamilier som justisminister Anundsen skippet ut i rasende fart sist høst, ikke skal behandles etter den nye og mer liberale instruksen regjeringen har vedtatt.

Både Erna Solberg og Siv Jensen skjønner nok at de ikke kan vri seg unna å komme de to støttepartiene i møte i denne saken. Venstre åpner sitt landsmøte i Tromsø fredag denne uken, og Erna Solberg har ikke bruk for at møtet skal bli enda en arena for et stormløp mot regjeringen i asylbarnsaken, godt dekket av nasjonale media.

Derfor er nok strategien å få til et kompromiss med de to støttepartiene før skaden er skjedd. Mest sannsynlig vil Venstre-leder Trine Skei Grande i sin landsmøtetale kunne innkassere en ny seier i kampen mot justisminister Anders Anundsen og hans hardhendte utkastelsesregime.

Det er interessant at bråkmakeren Ellingsen sannsynligvis har blitt utsatt for, om ikke Herrens, så i hvert fall Jensens tukt i denne saken.

For indirekte rammer dette også nestleder Per Sandberg, som har operert i en egen libero-rolle, som vokter av Frps sjel.

Det at også Frp har utviklet et inne- og et utelag, de som holder til i regjeringskontorene og de som ikke gjør det, skaper unektelig en viss spenning rundt hva som kan komme til å utspille seg på Frps landsmøte som avholdes i 1. mai-helgen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse