Kronikk

Da havørna ble fredet i 1968, skjedde det etter langvarig press fra Norsk Ornitologisk Forening. Økt kunnskap om havørnas og andre rovfuglers rolle i naturen gjorde også sitt til fredning. I dag kan vi nyte Nord-Europas største rovfugl langs det meste av norskekysten.

0
37

Den 17 juli i år ble 17 år gamle Marie Skuland drept og en 15 år gammel jente er siktet for drapet. 15 åringen hadde et enetiltak i en privat barneverninstitusjon i Kristiansand.

1
91

En ubehagelig lukt av elefant henger over rommet når de nordiske utenriksministerne møter Sergej Lavrov i Arkhangelsk.

0
139

Det er i høst hundre år siden gjennombruddet for den russiske revolusjonen i 1917, som hører med blant de største begivenhetene i historien og kom til å representere den mest dyptgripende omveltning på kort tid som verden har opplevd.

0
331

Russisk opportunisme må møtes med avskrekking. Beroligende tiltak må supplere, ikke komme på bekostning av denne evnen.

0
239
Melding til alle som elsker og kjemper for den atlantiske villaksen: Den sterile oppdrettslaksen er på vei. Uansett hvor mye den måtte ville det, klarer den ikke å formere seg med villaksen. Eller sagt på forskerspråket: Genetiske interaksjon blir umulig.
1
42

Toga blir fleire, lengre og tyngre. Doble spor på Ofotbana kan sikre gruvedrifta til LKAB i hundre år til. Eit trugsmål for dei som heller vil ha ei Nord-Norgebane eller Tromsbane?

0
80

Et unikt samarbeid i mer enn ti år har sikret Norge verdifull ny kunnskap om havbunnen i nordområdene. Når en revidert forvaltningsplan for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten foreligger i 2020, ligger resultatene fra MAREANO-programmet bokstavelig talt i bunn.

0
62

Andre verdenskrig var på et vis enkel for Norge. Tyskland angrep og okkuperte oss, og derfor var alle Tysklands motstandere våre venner. Det gjaldt først og fremst Storbritannia og etter hvert også Sovjetunionen og USA.

4
363

Det ligger en ubehagelig eim i lufta etter anbudskonkurransen om nytt bygg for lærerutdanning ved Universitetet i Tromsø (UiT).

0
19

Jeg har nettopp besøkt kystsamfunnet Teriberka nord på Kolahalvøya. Det har gjort sterkt inntrykk på en nordnorsk kystpatriot.

1
150

Likestillingen i verden burde ha kommet lenger. 11. oktober er dagen for å minne oss selv og verden på at det er nødvendig å intensivere arbeidet for jenters rettigheter. Og det litt brennkvikt.

1
8

De nye fylkene skal overta oppgaver fra Statens vegvesen – hva skjer med de som har utført oppgavene?

0
75